Tilos mikróba tenni ezeket az edényeket! Rákkeltőek lehetnek
Nem a doboznak, neked árt, ha a következő edényeket a mikróban melegíted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy fémet nem szabad a mikróba tenni, mert szikrázik, könnyen tönkreteheti a gépet. De mi van azokkal az anyagokkal, amelyek neked ártanak?

A műanyag edényekkel kapcsolatban már számos aggály merült fel, ugyanis sok típusukból - különösen hő hatására - veszélyes anyagok oldódhatnak ki.

Fóliával letakart edények

Számos ételkiszállító cégtől rendelhetsz ma már ebédet, amelyek közül többen műanyaggal fedett dobozban hozzák ki az ételt.

Sokan az egészet gondolkodás nélkül beteszik a mikrohullámú sütőbe, ám a Cancer Research UK társaság arra figyelmeztet, hogy ha a letakaráshoz használt műanyag fólia érintkezik az étellel, akkor utóbbiba a hő hatására könnyen káros anyagok juthatnak.

Még mindig elsősorban a BPA - biszfenol-A - nevű vegyületet kárhoztatják, amely a szervezetbe jutva növeli többek között a mell- és prosztatarák, illetve a cukorbetegség kockázatát, de számos más műanyag is veszélyes lehet. A különféle műanyagtípusokról és jelöléseikről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A szakértőt kérdeztük

Alábbi videónkban Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét kérdeztük arról, miért nem szabad műanyag edényt tenni a mikróba.

Ezt is szeretjük