Hiába edzel, nem fogysz? Ez az egyszerű ok állhat a háttérben

Elárulja a szakértő

Kremer Kaposi Péter elárulja, mi áll a hiába várt súlyvesztés mögött.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha elhatároztad, hogy végre rendszeresen edzel, ám néhány hét elteltével még egyetlen kilótól sem sikerült megszabadulnod, az eredménytelenség könnyen lelombozhat.

Nem vagy azonban egyedül a problémával, sőt, egy, a DailyMailen megjelent cikk tanúsága szerint az edzőterembe járók negyede hízásnak indul, amikor elkezd sportolni.

Hiába edzel, nem fogysz?

Akik rendszeres edzésbe fognak, könnyen szembesülhetnek azzal, hogy hiába mennek el a tornaterembe akár heti három-négy alkalommal, nem csökken a kilók száma - sőt, gyakran többet mutat a mérleg.

Egy diétás kiegészítőket gyártó cég által készített felmérés szerint az edzőterembe járók 26%-a súlygyarapodást tapasztal, amikor elkezd rendszeresen mozogni.

A megkérdezettek 49%-a nyilatkozta, hogy változatlan maradt a súlya, és csupán 27%-uk állította, hogy kevesebbet mutatott a mérleg. Hogy mi állhat a meglepő jelenség mögött, arról a szakembert kérdeztük meg.

A személyi edző véleménye

Nagyon gyakori jelenségről van szó - mondja Kremer Kaposi Péter. Rengeteg embert ismerek, akik akár már évek óta lejárnak edzeni, és bár erősödtek, izmosodtak, a rajtuk lévő felesleg jottányit sem csökkent.

Elcsépelt, de igaz állítás, hogy a fogyás túlnyomórészt a táplálkozáson múlik. A dolog borzasztó egyszerű: megenni 500 kalóriát - ami egy nagyobb kakaós csigának felel meg - körülbelül öt perc, míg ledolgozni egy-másfél óra. Ez persze intenzitásfüggő, de az átlagember teljesítőképessége nagyjából ennyi.

Itt rontod el az edzést! Képeken a 4 leggyakoribb hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Veszélyes finomított ételek

A problémának két aspektusa van. Először is a finomított ételek: ötszáz kalóriát tartalmaz egy tábla csoki, amit szinte emészteni sem kell, hiszen finomított szénhidrátok vannak benne, így a szervezet rögtön el is tárolja zsírként. Egy kiló almában vagy fél kiló csirkében nagyjából ugyanennyi kalória van, ám ezeknek a táplálékoknak a megemésztése már időbe és energiába kerül.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Túlélésre programozva

Hogy miért éget az emberi szervezet csak ötszáz kalóriát intenzív mozgással egy óra alatt, annak evolúciós okai vannak. Mint minden élőlény, te is túlélésre vagy programozva, vagyis tested a legkevesebb energiafelhasználás mellett próbál működni. Ha belegondolsz, maga a csoda, hogy egy 90 kilós izmos test egy órán át tud kocogni mindössze egy tábla csokiból nyert energiából.

Kardiózás előtt és után

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit javasol a személyi edző kardiózás előtt és utánra!

Egy heti munkát egy óra alatt tönkretehetsz

A lényeg tehát, hogy ha kocogsz, sétálsz napi egy órát, és ezzel elégetsz hetente nagyjából 3500 kalóriát, akkor körülbelül fél kiló zsírfeleslegtől szabadulhatsz meg egy hét alatt. Ám ezt helytelen táplálkozással akár egy óra alatt vissza is szedheted.

Amit még fontos tisztázni, hogy sokan azt hiszik, ha ebédre elpusztítottak egy jó nagy adag ételt, azt két óra múlva ledolgozzák egy kis futással. Ez azonban nem egészen így működik: a szervezet a már felszívódott tápanyagokból nyer energiát, amit megettél, az menthetetlenül elraktározódik.

Ezt is szeretjük