Puffadást, hasfájást és bőrpírt okozhat: veszélyes is lehet az egészséges finomság
Télen mindenki fogyasztja, érdemes ezért tudni, nem vagy-e allergiás.

nagykep?cikkid=167492&kep=mez-alma1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél itala a forró tea, különösen megfázás és torokfájás esetén esik jól egy csésze mézzel ízesítve. Ebben az időszakban sokan szednek különböző propolisztartalmú készítményt is immunerősítésre, illetve használnak propoliszkrémet különböző problémákra. Ez azonban kellemetlen tüneteket is okozhat, amennyiben valaki allergiás a virágporra.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy aki allergiás a virágporra, az nem feltétlenül érzékeny a mézre és a többi méhészeti termékre, ez mindössze a betegek 5-10%-ára igaz, náluk azonban komolyabb tünetek is jelentkezhetnek. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a mézről és propoliszról is le kell mondania, érdemes azonban elővigyázatosnak lenni.

A mézallergia tünetei

A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál.

Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével járnak együtt. Rendszerint ez erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

Puffadás, hasfájás: nem biztos, hogy a virágpor a hibás

A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő található. Ilyenek a szénhidrátok, mint például a fruktóz. Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni. A méz fogyasztását követően így hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkezhetnek.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel fogyasztását követően is jelentkeznek. Ilyen a körte, füge, szőlő és kristálycukor. Gyanú esetén javasolt szakemberhez fordulni, és allergénvizsgálattal beazonosítani a baj forrását, hogy feleslegesen ne zárd ki az egyébként jótékony hatású alapanyagot az étkezésedből, mint amilyen a méz is.

A propolisz is gondot okozhat

A virágpor nemcsak belsőleg, de külsőleg is okozhat kellemetlen tüneteket. A téli hidegben gyakori bőrszárazság ellen sokan használnak propolisztartalmú krémeket hidratálásra, vagy gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. Hatékonyak továbbá a baktérium, gomba és egyéb kórokozók elleni védelemben is. Nehezen gyógyuló sebek és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, bőrirritációkra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra is elterjedt az alkalmazásuk, a propolisz azonban csúnya kontakt-túlérzékenységet is eredményezhet.

Ez azt jelenti, hogy ott alakulnak ki a kellemetlen tünetek, ahol a beteg a propolisszal érintkezett. Gyógyhatásánál fogva a propolisz nemcsak krémekben, hanem fogkrémekben, szájápoló szerekben vagy torokfájást enyhítő cukorkában is előfordulhat.

Ezt is szeretjük