Hátráltathatják a fogyást a mentes termékek? Sokan képzelnek többet róluk, mint kellene

Szinte minden hétköznapi élelmiszernek létezik "mentes" megfelelője. De attól még, hogy látod a címkét, nem biztos, hogy a mentesség segíti a fogyást.

GettyImages-71554754

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszereken virító "mentes" felirat sok diétázót vonz, tekintet nélkül arra, hogy miben mentes az adott termék.

Egyáltalán nem mindegy, mitől mentes: attól még, hogy egy bizonyos tápanyag, cukor, zsír vagy éppen glutén nincs benne, a termék egészét kell figyelembe venni a választáskor.

Gluténmentes termékek

A gluténmentes étrend az utóbbi években divattá nőtte ki magát, holott egy felszívódási zavar kezelésére állították össze. A gluténérzékenyek nem tudják megemészteni a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjekomplexet, a glutént, amitől károsodik a bélrendszerük. Akinek azonban nincs ilyen problémája, teljességgel haszontalan, hogy gluténmentesen táplálkozik.

választás bolt üzlet nő

A gluténmentes termékek nem kalóriaszegényebbek, mint normál társaik, gyakran több zsírt is tartalmaznak. A gluténmentes lisztek, például a kukoricaliszt, hasonló kalóriatartalommal rendelkezik, mint a finomliszt, és szintén gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, amit egyik fogyókúrában sem ajánlanak. A tévhit, miszerint büntetlenül ehetőek, egyre növekvő úszógumi formájában bosszulja meg magát. Fogyasztásuk tehát nem fogyaszt, sőt, hizlalhat, ha nem is látványosan, de a zsigeri zsír mennyiségét növelheti.

Mégis sikereket lehet elérni azzal, ha valaki úgy dönt, gluténmentesen fog étkezni, csak ehhez nem a gluténmentes termékeket kell választani. Aki vállalja, hogy a diétával búcsút vesz a hagyományos, lisztből készült pékáruktól, az bizony, fogyni fog.

Cukormentes termékek

A cukor hizlal, és lassan mindenki rájön, hogy nem a zsír a legnagyobb kerékkötője a fogyásnak, hanem a cukor. Az édes ízről azonban nagyon nehéz lemondani, és itt lép be az élelmiszeripar a képbe.

egészséges diéta alma cukor édesség

A cukormentes termékekben sokszor a természetes cukrokat mesterséges édesítőszerekkel pótolják. A túlzásba vitt édesítőszer bevitel bizonyítottan akadályozza a megfelelő ütemű és mértékű fogyást. A hozzáadott cukortól mentes embléma mellett, bár legtöbbször előnyös a termékre nézve, az összetevőknél legyél résen, mert lehet, hogy bár cukorból nem, zsírból jóval többet tartalmaz, mint a normál verzió. Mérlegelj, és számolj utána, hiszen lehet, hogy nem éri meg az a pár grammal kevesebb szénhidrát, a sok plusz kalóriáért cserébe, amit az extra zsír szolgáltat!

Zsírmentes termékek

Egy gramm zsír 9 kilokalóriát tartalmaz, így a legtöbb fogyókúrázó szemében ádáz ellenség minden, amiben sok van belőle. A zsír teljes megvonása azonban nagyon veszélyes lehet: a zsírban raktározódó vitaminok készleteinek kiürülése mellett a szervezet normál homeosztázisához és hormonháztartásához is szükség van némi zsiradékra. Az viszont igaz, hogy a megszokott bevitelt némiképp kell csökkenteni a fogyás érdekében.

Nem kell viszont kórosan odafigyelni arra, hogy mindenből a legszegényebb változatot válaszd. A zsírszegény tejtermékek, joghurtok például a jobb ízélmény miatt gyakran tömve vannak cukorral, így hiába a "light" jelző, a diétát nem fogják támogatni.

Minden diéta lemondással jár, azonban az eredményességet nem az befolyásolja, hogy mivel helyettesíted a megszokott ízeket, hanem, hogy hogyan állítod össze a makrotápanyagokból az étrendet, és sikerül-e elérni a kalóriadeficitet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nézd meg ezt is - 2018 nagy fogyásai

Fél tonnától szabadultak meg együtt - ezek voltak a legnagyobb fogyások tavaly.

Ezt is szeretjük