A menopauza 4 árulkodó tünete: a nőgyógyász tanácsaival enyhíthetők a kellemetlenségek

A menopauza előbb-utóbb mindenki életében bekövetkezik, a négy legfőbb tünetét részletezte a nőgyógyász szakorvos.

menopauza
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőt utolér. Sajnos a legtöbb embernél az ilyenkor fellépő tünetek jelentősen befolyásolják a mindennapokat, így érdemes különböző dolgokat bevetni ellenük, hogy elviselhetőek legyenek.

Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, mely panaszokat mik okozzák, és hogy miként lehet azokat enyhíteni.

Hőhullámok

A legtöbb nő a klimax idején hőhullámokról számol be. Van, hogy ezt hideg érzés követi, amikor a test erei kitágulnak, hogy gyorsan leadják a hőt. A hőhullámok általában 1-5 percig tartanak, és mind perimenopauzában, mind premenopauzában jelentkezhetnek.

GettyImages-505634503

A panaszhoz egyéb tünetek is társulhatnak, mint a heves szívdobogás, az alvászavarok, az álmatlanság vagy az ingerlékenység. Hátterében az ösztrogénszint folyamatos csökkenése áll, ezért a hormonterápia, mellyel pótolni lehet a hiányzó mennyiséget, sokak szerint a leghatékonyabb kezelés a hőhullámok ellen. Az FDA továbbá jóváhagyta a paroxetin alkalmazását is, mely valójában egyfajta antidepresszáns, de nagy segítséget nyújthat a mérsékelt és az erős hőhullámok kezelésében is - természetesen mellette javít a klimax okozta hangulatingadozásokon is.

Depresszió, szorongás

A depresszió sokaknál a perimenopauzával veszi kezdetét. Az illető úgy érezheti magát, mintha folytonos PMS állna fenn. A nők ilyenkor ingerlékenynek és szélsőségesnek érzik magukat, ráadásul szívpanaszaik is lehetnek. A depresszió általában rossz hangulattal, a motiváció hiányával, a szokásosnál több vagy kevesebb alvással és evéssel jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Oka itt is a csökkenő ösztrogén, így kezelése ennek pótlásán, illetve ha szükséges, antidepresszánsok, kedélyjavítók adásán alapul. Emellett érdemes olyan tevékenységeket keresni, melyek segítenek a hangulat kezelésében: jóga, meditáció, egyéb relaxációs technikák. A probléma legtöbbször azokat sújtja, akik korábban erősebben tapasztalták a PMS tüneteit.

Hüvelyszárazság

- Az ösztrogén segít a hüvely falának rugalmasságának megtartásában, a megfelelő vérellátás megőrzésében, valamint a hüvely falának nedvesen tartásában. Ahogy klimaxban csökken a szintje, úgy válik egyre jellemzőbb problémává a hüvelyszárazság. Az orális hormonterápián túl nagy segítséget jelentenek az ösztrogéntartalmú hüvelykrémek/kúpok, valamint a síkosságot adó készítmények - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

GettyImages-164173339

Hajhullás

A hajhullás szintén gyakori probléma a menopauza időszakában. A hajkorona nemcsak megritkul, de a szálak vékonyabbá, sérülékenyebbé is válnak. A csökkenő ösztrogén/progeszteronszint, valamint a túlsúlyba került tesztoszteron a felelős ezért. Hormonterápiával mérsékelni lehet a panaszt, valamint érdemes idejében olyan készítményeket alkalmazni, mellyel fokozható a fejbőr vérkeringése, a hajszálak erősödése. Továbbá léteznek már olyan vitaminkomplexek, melyekkel plusztápanyaghoz juttatható a haj, melynek hatására az erősebbé, dúsabbá és fényesebbé válik.

10 étel, ami enyhíti a menopauza tüneteit, védi a szívet

A hormonrendszer egyensúlya menopauza idején is támogatható étkezéssel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük