Melyik fogyókúratípusba tartozol?

Így fogyhatsz le végleg

Túlsúlyod lefaragásának legjobb módját ismerheted meg, ha kiválasztod, melyik testtípusba tartozol.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy sikerrel járj a fogyókúra vagy éppen az edzés során, és tartósan veszíts túlsúlyodból, a megfelelő program mellett fontos ismerned tested adottságait, ugyanis mindannyian különbözünk, így az igények, a szükségletek és a látványos eredményhez vezető stratégiák sem azonosak.

Dr. William H. Sheldon az 1940-es években vezette be először a testtípus fogalmát, mely az embereket testfajtájuk szerint három csoportba sorolja: aszténiás, atletikus és piknikus típusba. Bár egyes testtípusok alapjában véve vékonyabbnak számítanak, egyik kategória sem zárja ki az elhízás lehetőségét, csupán az arra való hajlam intenzitásában különböznek.

Az egyes testtípusok jellemzői azt is meghatározzák, miként szabadulhatsz meg legkönnyebben a plusz kilóktól, ez esetben nem a diéta, hanem az edzés típusának pontos megválasztásával. Olvasd végig a következő meghatározásokat, így könnyen besorolhatod magad a megfelelő kategóriába.

Aszténiás vagy ektomorf testalkat

Erre a testtípusra jellemző, hogy vékonyabb, törékenyebb csontrendszer jellemzi, mint a másik kettőt. Izomzata kevésbé fejlett, gyenge. Az aszténiás típusú emberek magasabbak, de válluk csapott.

Az izomtömeg növekedése ebben az esetben lassabb folyamat, így az elsősorban a karokon és a combokon megjelenő túlsúlytól is nehezebben szabadulnak meg. Ha a fentiek jellemzők rád, akkor izmaid felépítését nehezebbnek fogod találni, és előfordulhat, hogy kevésbé fogod élvezni a feszesítő gyakorlatokat.

A megoldás

Végezz el néhány feszesítő gyakorlatot, mert csontvázadnak szüksége van rá, ráadásul az izmok használata elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjaid erősek maradjanak, illetve beinduljon a zsírégetés.

Ismételd meg a mozdulatsorokat többször kisebb súlyokkal, vagy végezz saját súllyal erősítő gyakorlatsorokat. Ha zenére végzel jobban koreografált feszesítő gyakorlatokat, akkor talán az is segíti élvezetesebbé tenni az edzést. Ebben segítségedre lehet, ha a népszerű fitnesz-DVD-kkel végzed az edzést. Mindemellett a csapatsport, a nordic walking, az intenzív túrázás és a biciklizés is neked való.

Atletikus vagy mezomorf testalkat

Ez a testtípus atletikusabb megjelenésű, erősebb izomfelépítéssel. Az atletikus típusú nők egyik része négyszögletes vagy éppen homokóra alakú, vastagabb bőrrel és egyenes tartással. Az izomnövekedés esetükben gyorsabb folyamat, és ez a típus általában könnyen veszít, illetve szed vissza súlyából, mely viszont az egyik legproblémásabb területen, a csípő, a fenék és a combok tájékán jelenik meg. Ha ebbe a típusba tartozol, akkor a feszesítő gyakorlatok meglehetősen könnyen mennek, ám rugalmasságod kisebb. Előfordulhat az is, hogy a kardiógyakorlatokban kevesebb örömödet leled majd.

A megoldás

Az edzésprogramok nyújtógyakorlataira kell leginkább összpontosítanod ahhoz, hogy izomzatod ne legyen kötött. Nem feledkezhetsz meg a kardiógyakorlatokról sem, mivel nagyon fontos, hogy szíved erősödjön, és az érrendszert jó formában tartsd. Érdemes kipróbálnod a jógát, de két legyet üthetsz egy csapásra, ha a Bikram-jógát próbálod ki.

Piknikus vagy endomorf testalkat

Erre a testtípusra a puhányabb felépítés, esetenként a teljes elpuhulás jellemző. Az izomzat elmaradott, visszafejlődött, a testforma viszont kerek. Általában sokkal nehezebb e típus számára a felesleges kilókat leadni - melyek a test egészén, bárhol megjelenhetnek -, de az izomzat relatíve gyorsan felépíthető. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor készülj fel a kemény munkára.

Letölthető edzéstervek minden testtípusra
Akár súlyzós edzést keresel, akár a kardióprogramhoz van szükséged segítségre, akár jógagyakorlatokat keresel, letölthető edzésterveink között mindent megtalálsz.

A megoldás

Az izom simább kinézetű és keményebb, mint a zsír, tehát a több izom formásabb, jobb megjelenést biztosít számodra. Az izomépítés során legyél következetes, és ne feledd, hogy hat-nyolc hétig tart, míg egy új izomszövet kialakul, ha hetente kétszer edzel. Természetesen gyorsabb eredményeket érsz el több edzéssel: mindenképp érdemes a teljes testet megdolgoztató erősítő edzésterveket futással, biciklizéssel vagy más kardió jellegű mozgásformával ötvöznöd.

Cikkünk Chrissie Gallagher-Mundy Testszobrászat című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

felules
  • fitnesz
  • edzésterv hasra

Úszógumigyilkos edzésterv

Ezt is szeretjük