A nyári melegkiütés nem pattanás és nem játék: 6 súlyos tünet, amivel fordulj orvoshoz

A melegkiütés sokakat érint, és bár gyakran magától elmúlik, bizonyos tünetek megjelenésekor szakember segítségére van szükség.

GettyImages-1158391437
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hőség sok szempontból elviselhetetlennek tűnik, főleg akkor, ha az ember nem tud időről időre hűvös helyre menekülni.

Különösen a nyüzsgő nagyvárosok teszik kibírhatatlanná a kánikulát, hiszen a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, valamint a lebetonozott felületek mind extrém magas hőmérsékletet és jelentős diszkomfortérzetet eredményeznek. Ha az izzadás önmagában még nem lenne elég, sajnos sokaknak kell szembenézniük a meleg okozta kiütésekkel is. Ez a bőrtünet csecsemőknél a leggyakoribb, de a felnőtteket sem kíméli. 

Mi az a melegkiütés?

A melegkiütés - más néven miliaria - a verejtékmirigyek eltömődése miatt létrejövő bőrelváltozás. Kialakulásában a fokozott izzadás játszik szerepet, tehát gyakran jelentkezik meleg és párás időjáráskor. Ugyanakkor nemcsak hőség idején fordul elő, hanem akkor is, ha a túl szoros öltözet alatt tartósan izzadt marad a testfelület. A bőrirritáció enyhén szúró fájdalommal, viszketéssel, pirossággal és kis hólyagocskák megjelenésével járhat. A miliariának tünetei szerint több csoportját lehet megkülönböztetni.

 Gyakori, enyhe formáját, amely nem jár gyulladással, kristályos miliariának szokás hívni. A bőr külső rétegét érinti, ott is a verejtékmirigyek kivezetőcsatornáinak felső részeit. Ekkor nagyobb csoportban jelennek meg apró hólyagok az adott testfelületen, amelyek könnyen kipukkadnak, és ilyenkor vízszerű folyadék távozik belőlük. A gyulladásos típus a miliaria rubra, és ahogyan a nevében is szerepel, pirossággal jár. A bőr mélyebb rétegeit is érinti, viszkető, vörös, duzzadt pattanások formájában mutatkozik. Ezek a duzzanatok gyulladttá és gennyel telivé is válhatnak. A melegkiütés testszerte bárhol kialakulhat, gyakori a nyakon, a mellek alatt és a testhajlatokban.

Melegkiütés vagy napallergia?

A melegkiütés és a napallergia sok esetben hasonlónak tűnhet. Utóbbi azonban jóval ritkább, és sokkal változatosabb szimptómákat produkál, előfordul, hogy csak a napfénynek kitett testfelületen jelenik meg csalánkiütés-szerű elváltozás, súlyosabb esetben viszont az egész testen elterjedhet. Gyakran visszatér, előfordulási esélyét a napfény kerülése csökkenti. A melegkiütés nem áll ilyen direkt kapcsolatban a napsütéssel, és védekezni is könnyebb ellene.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet védekezni a melegkiütés ellen?

A melegkiütés elkerülésének kulcsa az izzadás mérséklése. A trópusi klíma, az intenzív sporttevékenység, valamint a túlsúly mind hajlamosító tényezők lehetnek. Csecsemők, kisgyermekek is fokozottan ki vannak téve a tünetegyüttesnek. A kánikula idején könnyű, lenge ruházat viselése ajánlott. Ha valaki hajlamos az ilyen kiütésekre, próbáljon meg minél több időt eltölteni hűvös, légkondicionált helyiségekben, vegyen hideg vizes zuhanyt, majd törölközés helyett inkább a levegőn hagyja megszáradni a bőrét. Érdemes kerülnie a zsíros, pórusokat eltömítő testápolókat. Ha már kialakult az elváltozás, cinktartalmú, bőrnyugtató kenőccsel, valamint hideg borogatással lehet csillapítani a bőrirritációt.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az esetek jelentős részében nincs szükség orvosi beavatkozásra, a kiütések maguktól eltűnnek, amint az izzadás mérséklődik, és a bőr felülete lehűl. Ugyanakkor, ha a tüneteket tapasztaló nem biztos benne, hogy mi válthatta ki a bőrirritációt, érdemes orvossal konzultálnia. Szintén javasolt a szakember felkeresése, ha valaki a következő jelenségeket tapasztalja: 

  • Az érintett terület jelentősen megduzzad.
  • A viszketés súlyosbodik.
  • A pattanásszerű kitüremkedésekből genny szivárog.
  • A kiütések nem múlnak el 3-4 nap alatt.
  • Légzési nehézség, szédülés vagy hányinger jelentkezik.
  • Láz vagy hőemelkedés kísérik a bőrtüneteket.

Amennyiben úgy tűnik, hogy a gyulladás nem múlik, az érintett területen elszaporodnak a baktériumok, antibiotikumos kenőcsre lehet szükség. Bizonyos esetekben a melegkiütés oka fertőzés is lehet, ennek kivizsgálásához szakember szükséges. Ha a tünetek mellett szédülés vagy hányinger is jelentkezik, lehet, hogy hőguta vagy napszúrás áll a jelenség hátterében. Ilyenkor a pulzus megemelkedhet, súlyos esetben eszméletvesztés is előfordulhat. Szükség lehet lázcsillapításra és a vérkeringés stabilizálására is. Orvos tudja megállapítani a tünetek súlyosságát és a terápia szükségességét. A kezelés elmaradása vagy szakszerűtlen mivolta akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Amennyiben nem egyértelmű, hogy melegkiütés vagy napallergia okozza a tüneteket, szintén hozzáértőre kell bízni a diagnózis felállítását. 

Övsömör vagy bárányhimlő? Felnőttkorban könnyű összekeverni, nézd meg a képeket!

Nem mindenki ismeri fel első ránézésre, hogy pontosan milyen kiütések jelentek meg rajta, hiszen nagyon sok köztük a hasonlóság, mégis vannak megkülönböztető jegyeik. Ezek a képek segíthetnek a felismerésükben.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük