A nyári melegkiütés nem pattanás és nem játék: 6 súlyos tünet, amivel fordulj orvoshoz

A melegkiütés sokakat érint, és bár gyakran magától elmúlik, bizonyos tünetek megjelenésekor szakember segítségére van szükség.

Melegkiütés súlyos tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hőség sok szempontból elviselhetetlennek tűnik, főleg akkor, ha az ember nem tud időről időre hűvös helyre menekülni.

Különösen a nyüzsgő nagyvárosok teszik kibírhatatlanná a kánikulát, hiszen a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, valamint a lebetonozott felületek mind extrém magas hőmérsékletet és jelentős diszkomfortérzetet eredményeznek. Ha az izzadás önmagában még nem lenne elég, sajnos sokaknak kell szembenézniük a meleg okozta kiütésekkel is. Ez a bőrtünet csecsemőknél a leggyakoribb, de a felnőtteket sem kíméli. 

Mi az a melegkiütés?

A melegkiütés - más néven miliaria - a verejtékmirigyek eltömődése miatt létrejövő bőrelváltozás. Kialakulásában a fokozott izzadás játszik szerepet, tehát gyakran jelentkezik meleg és párás időjáráskor. Ugyanakkor nemcsak hőség idején fordul elő, hanem akkor is, ha a túl szoros öltözet alatt tartósan izzadt marad a testfelület. A bőrirritáció enyhén szúró fájdalommal, viszketéssel, pirossággal és kis hólyagocskák megjelenésével járhat. A miliariának tünetei szerint több csoportját lehet megkülönböztetni.

 Gyakori, enyhe formáját, amely nem jár gyulladással, kristályos miliariának szokás hívni. A bőr külső rétegét érinti, ott is a verejtékmirigyek kivezetőcsatornáinak felső részeit. Ekkor nagyobb csoportban jelennek meg apró hólyagok az adott testfelületen, amelyek könnyen kipukkadnak, és ilyenkor vízszerű folyadék távozik belőlük. A gyulladásos típus a miliaria rubra, és ahogyan a nevében is szerepel, pirossággal jár. A bőr mélyebb rétegeit is érinti, viszkető, vörös, duzzadt pattanások formájában mutatkozik. Ezek a duzzanatok gyulladttá és gennyel telivé is válhatnak. A melegkiütés testszerte bárhol kialakulhat, gyakori a nyakon, a mellek alatt és a testhajlatokban.

Melegkiütés vagy napallergia?

A melegkiütés és a napallergia sok esetben hasonlónak tűnhet. Utóbbi azonban jóval ritkább, és sokkal változatosabb szimptómákat produkál, előfordul, hogy csak a napfénynek kitett testfelületen jelenik meg csalánkiütés-szerű elváltozás, súlyosabb esetben viszont az egész testen elterjedhet. Gyakran visszatér, előfordulási esélyét a napfény kerülése csökkenti. A melegkiütés nem áll ilyen direkt kapcsolatban a napsütéssel, és védekezni is könnyebb ellene.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Hogyan lehet védekezni a melegkiütés ellen?

A melegkiütés elkerülésének kulcsa az izzadás mérséklése. A trópusi klíma, az intenzív sporttevékenység, valamint a túlsúly mind hajlamosító tényezők lehetnek. Csecsemők, kisgyermekek is fokozottan ki vannak téve a tünetegyüttesnek. A kánikula idején könnyű, lenge ruházat viselése ajánlott. Ha valaki hajlamos az ilyen kiütésekre, próbáljon meg minél több időt eltölteni hűvös, légkondicionált helyiségekben, vegyen hideg vizes zuhanyt, majd törölközés helyett inkább a levegőn hagyja megszáradni a bőrét. Érdemes kerülnie a zsíros, pórusokat eltömítő testápolókat. Ha már kialakult az elváltozás, cinktartalmú, bőrnyugtató kenőccsel, valamint hideg borogatással lehet csillapítani a bőrirritációt.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az esetek jelentős részében nincs szükség orvosi beavatkozásra, a kiütések maguktól eltűnnek, amint az izzadás mérséklődik, és a bőr felülete lehűl. Ugyanakkor, ha a tüneteket tapasztaló nem biztos benne, hogy mi válthatta ki a bőrirritációt, érdemes orvossal konzultálnia. Szintén javasolt a szakember felkeresése, ha valaki a következő jelenségeket tapasztalja: 

  • Az érintett terület jelentősen megduzzad.
  • A viszketés súlyosbodik.
  • A pattanásszerű kitüremkedésekből genny szivárog.
  • A kiütések nem múlnak el 3-4 nap alatt.
  • Légzési nehézség, szédülés vagy hányinger jelentkezik.
  • Láz vagy hőemelkedés kísérik a bőrtüneteket.

Amennyiben úgy tűnik, hogy a gyulladás nem múlik, az érintett területen elszaporodnak a baktériumok, antibiotikumos kenőcsre lehet szükség. Bizonyos esetekben a melegkiütés oka fertőzés is lehet, ennek kivizsgálásához szakember szükséges. Ha a tünetek mellett szédülés vagy hányinger is jelentkezik, lehet, hogy hőguta vagy napszúrás áll a jelenség hátterében. Ilyenkor a pulzus megemelkedhet, súlyos esetben eszméletvesztés is előfordulhat. Szükség lehet lázcsillapításra és a vérkeringés stabilizálására is. Orvos tudja megállapítani a tünetek súlyosságát és a terápia szükségességét. A kezelés elmaradása vagy szakszerűtlen mivolta akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Amennyiben nem egyértelmű, hogy melegkiütés vagy napallergia okozza a tüneteket, szintén hozzáértőre kell bízni a diagnózis felállítását. 

Övsömör vagy bárányhimlő? Felnőttkorban könnyű összekeverni, nézd meg a képeket!

Nem mindenki ismeri fel első ránézésre, hogy pontosan milyen kiütések jelentek meg rajta, hiszen nagyon sok köztük a hasonlóság, mégis vannak megkülönböztető jegyeik. Ezek a képek segíthetnek a felismerésükben.

Övsömör vagy bárányhimlő? Felnőttkorban könnyű összekeverni, nézd meg a képeket!

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük