A 4 legfontosabb teendő méh- és darázscsípés esetén
Akár életet is menthetsz!
Megcsípett egy méh? Így kezeld a helyzetet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annyira begyűrűzött a köztudatba a méhcsípés okozta allergiától való félelem, hogy a legtöbben már egy nagyobb piros folt és égető érzés esetén is pánikolnak, ők bizony allergiásak a rovarok csípésére.

Persze az is igaz, hogy jobb félni, mint megijedni, ugyanakkor a klasszikus reakciók és az allergia között ég és föld a különbség: előbbi csupán fáj és piros, utóbbi viszont fulladást, anafilaxiás sokkot és legrosszabb esetben halált is okozhat. Eláruljuk, hogyan különböztesd meg őket, és azt is, mit tegyél, ha megtörtént a baj.

Normál reakció vagy allergia?

Négyféle reakciót különböztethetünk meg méh-, illetve darázscsípés esetén. Normál esetben a csípés körül kisebb piros folt keletkezik, amihez jellemzően égő fájdalom társul. Ilyenkor a fájdalom enyhítése a cél, melyre korábbi cikkünkben már sok hasznos tippet adtunk.

Ennél picit fájdalmasabb a nagy kiterjedésű helyi reakció, ami óriási, növekvő duzzanattal jár a csípés helye körül, és esetenként akár tíz centinél is nagyobbra nőhet. Még ekkor sincs ok aggodalomra, egy kalciumtabletta és a korábbi cikkben felsorolt tippek itt is hatékonyan alkalmazhatóak.

Az általános vagy szisztémás reakció viszont már nehezebb ügy, ebben az esetben csalánkiütés jelenhet meg a bőrön testszerte, amit arcödéma, szem alatti táskák, tenyér- és talpviszketés is kísérhet. Ezt még tovább súlyosbítja, ha nehezített légzés, légszomj, mellkasi fájdalmak is fellépnek, sőt, különösen kell vigyázni a szédüléssel, ájulással járó rosszullétekre. Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalod, azonnal tedd a következőket!

Ezt tedd súlyos allergiás reakció esetén!

Az első és legfontosabb, hogy azonnal mentőt hívj, vagy ha van a közelben bármilyen orvosi rendelő, akkor elvidd oda a beteget. Mivel itt tényleg minden perc számít, ezért a közelit értsd úgy, hogy egy-két perc alatt elérhető.

Ha mentőt hívtál, és várni kell a kiérkezéséig, próbálj meg egy kalciumtablettát vízben feloldani, és megitatni a beteggel. Ez nem mindenkinél lehetséges, különösképpen, ha a garat és a nyelőcső elkezd duzzadni, ezért azt ajánljuk, hogy ne sokat teketóriázz, ha a beteg nem iszik, akkor kezdd el hűteni a nyelvet!

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Ha van csap a közelben, akkor azt állítsd hidegre, és folyasd a szájába - vigyázva, nehogy félrenyeljen -, de még jobb, ha hideg vizes zuhany alá dugod a beteget, és rábírod, hogy a szájába is engedjen a vízből. Így a nyelv lassabban duzzad meg, késleltethető az esetleges fulladás és az anafilaxiás sokk is, ami azért lényeges, mert ezeken már tényleg csak az orvos tud segíteni.

Ami még nagyon fontos, hogy egy pillanatra se hagyd egyedül a beteget! Egyrészt másodpercek alatt megtörténhet a baj, másrészt nyugtatólag hathat rá a jelenléted, ami életveszélyes helyzetben nagyon sokat számít.

Anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokk egyetlen ellenszere az ephinephrinnek is nevezett adrenalin. Korábban ezt kizárólag a doktor adhatta be annak, akinek szüksége volt rá, ám receptre már megvásárolható a fecskendős, önbelövős fajta, ami bár nem olcsó, életmentő lehet.

Ezt is szeretjük