Megnéztük a margarinok címkéit: így hatnak az egészségre a termék összetevői
A margarinok csomagolását érdemes áttekinteni a vásárlás előtt, így meggyőződhetsz róla, hogy az adott termék biztonsággal fogyasztható.

GettyImages-1210531365
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Rama, a Flora és a Delma forgalmazója, az Upfield támogatta.

A speciális diétát tartók, illetve az ételérzékenységgel élők számára már teljesen megszokott rituálé, hogy a boltok polcairól levett áruk címkéjét alaposan átolvassák a vásárlás előtt. A tudatos étkezésre, egészséges táplálkozásra törekvők számára is elengedhetetlen a termékeken feltüntetett információk tanulmányozása.

Különösen hasznos lehet ez egy olyan sok vitát és félreértést előidéző élelmiszer esetében, mint amilyen a margarin is. A kencével kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket már áttekintettük, most nézzük meg, hogy melyek a főbb összetevői!

Víz és növényi olajok

A szabályozások értelmében a margarin készülhet állati zsiradékokból is, ám az esetek túlnyomó többségében növényi alapú, és ezt a csomagoláson is jelzik. A címkéken első helyen vízzel és növényi olajokkal találkozhatunk. A margarinokra általában magas minőségű olajok keveréke a jellemző, a gyártók napraforgó-, len- és repceolajat is felhasználnak az ideális állag, valamint a kedvező zsírsavösszetétel érdekében.

GettyImages-456608815
Fotó: Wolfsburg1984 / Getty Images Hungary

Ezek a szobahőmérsékleten folyékony olajok többszörösen telítetlen zsírokban gazdagok, amiket esszenciális zsírsavaknak is neveznek, mivel táplálkozás útján tudjuk bejuttatni őket a szervezetbe. Ide tartozik az omega-3 (alfa-linolénsav, ALA) és az omega-6 (linolsav, LA) is. A többszörösen telítetlen zsírsavak a koleszterinszint szabályozását támogatják, így csökkentik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az étkezés során az arányuk is lényeges: a helytelenül összeállított étrendben az omega-6 zsírsav az omega-3 sokszorosa lehet. A növényi olajok jó E-vitamin-források is.

GettyImages-510465868
Fotó: NemanjaMiscevic / Getty Images Hungary

Korábban hidrogénezéssel érték el a növényi olajok szilárdítását, így viszont az egészségre bizonyítottan káros transzzsírsavak keletkeztek. Napjainkban ezért szilárd halmazállapotú növényi zsírokat, például kókuszzsírt vagy pálmazsírt alkalmaznak a megfelelő állag eléréséhez. Mivel utóbbival kapcsolatban teljesen jogosan számos környezetvédelmi aggály felmerül, olyan gyártó termékeit érdemes választani, aki elkötelezett amellett, hogy tanúsítottan fenntartható, vagyis erdőirtásmentes forrásból szerzi be ezt az összetevőt. Ilyen például a Rama és Flora margarinokról ismert Upfield. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hazai margarinok transzzsírsavtartalmától nem kell félni, ugyanis a 2014 óta érvényben lévő szabályozás értelmében csak olyan termékek hozhatók forgalomba, amelyek zsírtartalmában 100 grammonként legfeljebb 2 gramm transzzsírsav található. 

Emulgeálószerek

A zsírcseppek és a víz optimális keveredésének eléréséhez úgynevezett emulgeálószerekre is szükség van. Ezek általában zsírsavak mono- és digliceridjei, valamint növényi olajokból származó természetes anyag, például napraforgó-lecitin. A lecitin az emberi szervezet számos élettani folyamatában fontos szerepet játszik, azon túl, hogy a sejtfal építőanyaga, segítheti az emésztést is.  

Étkezési savak, tartósítószerek, színezékek 

Az étkezési savakhoz tartozik a citromsav, ami segít a termékek savasságának beállításában és tartósításában. Az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt anyagról van szó, amely megtalálható többek között a lekvárokban, konzervekben, édességekben és húskészítményekben. Egyes gyógyszerekben is előfordul. A mesterségesen, penészgomba segítségével előállított citromsav a nemzetközi szervezetek ajánlásai szerint biztonsággal fogyasztható az ételek-italok összetevőjeként.

GettyImages-1136610802
Fotó: Fattyplace / Getty Images Hungary

A margarinokban használt tartósítószerek között gyakori a kálium-szorbát, ami a szorbinsav káliumsója, gátolja a penész- és az élesztőgombák szaporodását. Az emberi szervezet zsíranyagcseréje lebontja, így veszélytelennek számító összetevő.

A margarinok kellemes, sárgás színét általában karotinok hozzáadásával érik el. A karotinok a természetben is megtalálhatók, a zöldségek és a gyümölcsök színét adják. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga. A kencékhez adott karotinokat szintetikusan vagy mikroorganizmusok útján állítják elő.

Mire figyeljünk még?

Bizonyos készítmények tartalmaznak laktózt, vagyis tejcukrot, így az arra érzékenyeknek minden esetben érdemes ellenőrizniük a csomagolást. A hozzáadott só mennyisége is érdekes lehet a szigorú diétát folytatók számára. A növényi alapú étrenden élők pedig a V-védjegyként ismert Európai Vegetáriánus Védjegyet kereshetik a dobozon.

GettyImages-1141767950
Fotó: Olesia Shadrina / Getty Images Hungary

Sok termék tartalmaz hozzáadott vitaminokat, jellemzően A- és D-vitamint, ezeknél azt is fel szokták tüntetni, hogy 100 gramm a margarinból az adott vitamin ajánlott napi mennyiségének hány százalékát fedezi. Ez a referenciaérték az NRV - Nutritional Reference Value. 

A margarinválasztás előtt éppúgy, mint a többi élelmiszer vásárlása előtt, ajánlott a címkéken feltüntetett összetevők tanulmányozása, hiszen ezek ismeretében könnyebben eldönthetjük, melyik terméket fogyasztanánk szívesebben, illetve melyik fér bele az étrendünkbe. Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy melyik felel meg leginkább az ízlésünknek, hiszen ma már sokféle ízesítésűből válogathatunk.

Szívinfarktus és demencia ellen: 10 étel, ami tele van omega-3 zsírsavval

Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega-3 és az omega-6 megfelelő aránya elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez, többek között a szív és az agy teljes védelméhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük