Már huszonéves korban megállapítható a klimax ideje
A vérteszt kimutatja
Tudni szeretnéd, hogy mikor számíthatsz majd a klimaxra? Akár évre pontosan számolhatsz vele előre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évtizede, a fogamzásgátló tabletták elterjedésekor úgy tűnt, hogy a tudatos családtervezés lehetőségei elérték a csúcspontjukat. Azóta sok változás történt a nők életmódjában, ami ismét azt eredményezi, hogy nem lehet biztosra menni a szülés idejét illetően. Ma a túl korai teherbeesés helyett épp az ellenkezője a leggyakoribb probléma.

Mire a nők eljutnak abba az életszakaszba, amikor minden körülmény ideális a családalapításra, addigra már csökkenőben van a fogantatásra való esélyük. Előfordul, hogy csak a fogamzásgátló tabletták szedésének megszüntetése után derül ki, hogy az illetőnél már elkezdődött a korai klimax folyamata. Ilyen esetben legtöbbször csak a mesterséges megtermékenyítés segít, de erre sincs garancia. A tudomány azonban mára olyan magaslatokba tör, hogy az néha a képzeleteidet is felülmúlja.

Te már azon szerencsés fiatal nők közé tartozol, akik egy vérteszt segítségével előre ismerhetik akár 10-20 évvel későbbi esélyeiket a megtermékenyülésre, illetve a változókoruk kezdeti idejét.

A klimaxról

A klimax egy körülbelül tízéves folyamat, átmenet a teljes nemi működés és az időskor között. A gyakorlatban a menstruáció megszűnését, a termékenység elmúlását jelenti.

Ez idő alatt hormonális változások mennek végbe, ösztrogénból és progeszteronból kevesebb termelődik, más hormonokból viszont több. Ennek eredményeként jelentkeznek a hőhullámok, a csontritkulás és a keringési problémák.

A vérteszt elárulja

Iráni orvosok kutatást végeztek a női klimax várható bekövetkezési idejével kapcsolatban. Nekik köszönhetően egy egyszerű vérteszt eredményeként akár huszonévesen is megtudhatod, hogy mikorra várható a klimax kezdete a te életedben. Ez a felfedezés óriási segítség lehet a családtervezésben is, hiszen előre kiszámítható a termékenységi faktorod, ennek köszönhetően pedig be tudod határolni, hogy mennyi esélyed van teherbe esni az egyes életszakaszaidban.

A kutatás során 20 és 49 év közötti nők anti-Müller-hormon-, vagyis AMH-szintjét mérték háromévente, és figyelték a változásait. Ez a hormon tartja kontroll alatt az érett petesejt termelődését és kiszabadulását. Az eredmények alapján a szakemberek kidolgozott statisztikai modell segítségével jósolják meg a menopauza idejét.

Ha 20 évesen kevesebb mint 4.1 nanogramm az AMH-szinted, akkor sajnos korai menopauzával kell számolnod. Ez a hormonszint 30 éves korodra már csak 2.9 körül mozog.

Az orvosok által kidolgozott módszerrel átlagosan legfeljebb egyharmad évet tévedtek, a legnagyobb különbség a jósolt és valós idő között három-négy év volt. A kutatások még folynak, tehát arra, hogy te is kipróbálhasd a vértesztet, egyelőre még várnod kell.

Korai klimax

Egyénfüggő, illetve nagyon változó lehet, hogy kinél mikor kezdődik klimax. A változókor átlagosan 40 éves kor környékén ad jelet magáról, és akár tíz évig is eltarthat a folyamat. Korai klimaxról akkor van szó, ha 30 éves kor körül jelentkeznek az első jelek.

Tünetei

  • Alvászavar.
  • Bőrproblémák.
  • Hőhullámok, hízás.
  • Rendszertelen menstruációs ciklus.
  • Hangulatváltozások, levertség, depresszió.

Gyakran nem is tűnnek fel az első jelek, hiszen ezek más okból is előfordulhatnak, és csak akkor derül ki a dolog, ha nem sikerül a teherbeesés.

Így késleltetheted a változókor kezdetét

Már a húszas éveidben érdemes foglalkoznod a dologgal, hiszen ilyenkor még sokat tehetsz a változókor kezdetének kitolásáért. Az egészségtelen, felgyorsult, stresszes életmód nagyban hozzájárul a korai klimaxhoz. A stresszt kivédeni gyakorlatilag lehetetlen, ezért érdemes inkább a stresszkezelő technikákat elsajátítani.

Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzó nőknél előbb jelentkezik a klimax - méghozzá egyenes arányban a dohányzás mennyiségével. Azonban egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással akár négy évet is nyerhetsz.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük