8 jel, hogy mániás vagy
Tünetek, veszélyek, kezelés
Odavagy a kocsikért, vagy éppen betegesen bélyeget gyűjtesz? Hirtelen lázba hoznak események és nehezen állítod le magad?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a mánia?

Olyan sokszor használjuk ezt a szót, mondjuk valakire, hogy mániás, mániákus, vagy valamilyen mániája van. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a mánia abszolút orvosi probléma, mely kezelésre szorul.

Mániának nevezünk minden pozitív dolog iránti, feltűnően erős fizikai aktivitást és örömöt. A hipománia a mánia egy enyhébb fokozata.

Ki lehet mániás?

A mániás betegség általában a depresszió egyik kísérője, de kialakulhat anélkül is. Sőt, előfordulhat fordítva is, hogy egy mániás beteg esik időszakos depresszióba.

A mánia és hipománia sokkal ritkább, mint a depresszió, így felismerésük is nehezebb. A depressziós ember ugyanis érzi, hogy valami nincs rendben hangulatával, sőt, a depressziós mániásnak feltűnik az is, ha időszakosan kilép rosszkedvéből és gyanúsan nagy örömet érez, így egészen biztos, hogy orvoshoz fordul vele. A csupán mániás azonban egyáltalán nem biztos, hogy észreveszi fokozott aktivitását, vagy legalábbis nem találja gyanúsnak. A legrosszabb eset azonban a hipománia, hiszen a beteg csak néha lelkesül fel, vagy csak bizonyos dolgok, események, személyek képezik különleges érdeklődésének tárgyát, különben semmilyen hangulati furcsaság nem fedezhető fel nála.

Egy összefüggés a depresszióval biztos: ha valaki anélkül mániás, hogy azelőtt depressziós lett volna, akkor teljes bizonyossággal ki lehet zárni a testi kiváltó okokat.

Kiváltó szervi okok

 • Gyógyszerek és drogok mellékhatásai: anfetaminok, antidepresszánsok, antidepresszánsok megvonása, kortikoszteroidok, kokain.
 • Fertőzések: HIV, agyvelőgyulladás, influenza, szifilisz.
 • Hormonzavarok: pajzsmirigy magas hormonszintje.
 • Neurológiai problémák: agytumor, fejsérülés, agyvérzés, epilepszia.

A mánia jelei

A betegség akár néhány nap alatt is kialakulhat. Mivel a beteg nincs tisztában azzal, hogy problémája van, ezért nagyon könnyű megsérteni és nagyon érzékeny e témát illetően.

 1. Eleinte hihetetlen aktívnak és erőtől duzzadónak érzi magát.
 2. Mentális tevékenysége felgyorsul.
 3. Viselkedése kötekedő, sokszor ingerült és képtelen megmaradni egy helyben.
 4. Figyelme tárgya azonban állandóan változik, beszédében könnyű megzavarni, nem képes sokáig koncentrálni.
 5. Nemesebb, erősebb tulajdonságokkal ruházza fel magát, azt képzelheti, hogy egy nagy hatalmú személy, egy király, vagy akár isten és ezt hangoztatja is.
 6. A beteg hallucinál, nem létező emberekkel beszélget, nem létező dolgok történnek vele.
 7. Alvásigénye krónikusan lecsökken.
 8. Legtipikusabb tevékenységek, melyekbe fejvesztve, vehemensen veti magát: szerencsejáték, veszélyes üzletek és befektetések, elképesztő szexuális tevékenységek. Egyiknek sem érzi súlyát.

Kezelése

A mániás egy idő után a nem alvástól és a folyamatos aktivitástól annyira kifáradhat, hogy egy úgynevezett delirózus mániába esik, mely annyit jelent, hogy tudata és cselekedetei között teljesen megszűnik a kapcsolat és egy tudattalan izgalmi állapotba kerül. Ilyen esetekben a kezelés életbevágóan fontos, hiszen a legapróbb fizikai megterhelésbe is azonnal belehalhat a beteg.

Ebből következően a kezeletlen mánia nem tart sokáig, nem úgy mint a depresszió. Egy depressziós beteg egy életet is leélhet betegen, de a mániás igen hamar belehalhat betegségébe, ha nem kezelik.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A kezelést nehezíti, hogy a beteg tagadja állapotát, így az orvos egyetlen esélye, hogy a családtagok által elmondott tünetek alapján azonosítsa be a betegséget. A lítium sokat segíthet a betegség kezelésében, de hatása csak 4-10 nap után érezhető, ezért vészhelyzetben más gyógyszereket is bevetnek, a beteget pedig megfigyelés alatt tartják.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük