A mellrák korai felismerésének 3 legfontosabb módja - Járvány alatt sem szabad megfeledkezni róluk
A legtöbben tisztában vannak a mellrák korai diagnózisának kulcsfontosságú szerepével, mégis kevesen mennek szűrővizsgálatra.

mammográfia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismerik a magyar nők a korai felismerés eszközeit, mégis kevesen járnak szűrésekre az AVON legfrissebb kutatása szerint. A válaszadók negyede például sosem volt mammográfiás vizsgálaton.

Dr. Drajkó Veronika onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke szerint félő, hogy a jelenlegi időszakban csökken a szűrővizsgálatokra járók száma, pedig az időben felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható. Az országos mellrákszűrő program ugyanúgy működik.

A mellrák korai felismerése

Három fő pillér segíti a mellrák korai felismerését, amelyek minden nő számára elérhetőek Magyarországon: az önvizsgálat, a mammográfia és az éves nőgyógyászati kontroll során elvégzett tapintásos mellvizsgálat. Ezzel a magyar lakosság nagy része is tisztában van az AVON legfrissebb, reprezentatív kutatása szerint. A válaszadók 84%-a az önvizsgálatot, 82%-a a mammográfiás szűrővizsgálatot, míg több mint a fele a nőgyógyászati vizsgálatot is a korai felismerés fontos eszközének tartja.

GettyImages-92874658
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A jelenlegi járványügyi helyzet számos változást hozott a mindennapi életbe, új félelmekkel és kihívásokkal kellett szembenézni. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, hogy az egészségünk megőrzése érdekében ugyanolyan kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az önfigyelem és az egészségtudatos rutin kiépítése, mint korábban.

- A 2020-as mellrákkutatásunk adatai sok esetben megdöbbentőek. Pozitív, hogy a magyar nők ismerik a korai felismeréshez szükséges eszközöket, azonban ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem cselekednek. A kutatásban részt vevő női válaszadók negyede még sosem volt mammográfiás vizsgálaton, és 41%-uk jár csak évenkénti nőgyógyászati szűrésre, viszont kevesebb mint harmaduk így is csak akkor, hogyha panaszuk van. Ráadásul a kutatás szerint a nőgyógyászati vizsgálat során 28%-ban nem történik meg, és szó sem esik a mellek áttapintásáról - nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Kósa Anita, az AVON szóvivője.

GettyImages-758291705
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

- Félünk, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben ezek a számok még tovább csökkenhetnek - mondta el dr. Drajkó Veronika onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke. - Az országos szűrőpontok jelenleg is nyitva vannak, és szeretnénk biztatni mindenkit, hogy kérjenek időpontot, és éljenek ezzel a lehetőséggel. Az időben felismert emlődaganat ugyanis nagy eséllyel gyógyítható, és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek.

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy sok a tévhit a mammográfia és a mellrák körül, ami nehezíti az emlőrák elleni harcot, hiszen sokan ezek miatt nem élnek a korai felismerés eszközeivel. Ilyen tévhit például dr. Drajkó Veronika szerint, hogy fájdalmas a mammográfiás vizsgálat, pedig ez legtöbbször egyéni érzékenység függvénye, vagy sokan vannak, akik a sugárzástól félnek, pedig kisebb sugárzás éri a pácienst egy mammográfiás szűrés folyamán, mintha elutazna Budapestről New Yorkba repülővel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Karsza Péterné Szalánczi Beáta mellrákönkéntes maga is megküzdött a mellrákkal, a tévhitek veszélyeire pedig saját és a személyes tájékoztató programokon szerzett tapasztalatai miatt is szeretné felhívni a figyelmet:

- Fiatal voltam, a rizikófaktorokat kizártam, egészségesen éltem, sportoltam, nem dohányoztam, nem ittam, sokáig szoptattam mindhárom gyermekemet, nem voltam túlsúlyos. 39 évesen mégis ott álltam a zuhany alatt elvégzett önvizsgálat után a diagnózissal: a daganat rosszindulatú, mellrákom van. Megrázó volt, de szerencsére időben felfedeztük a betegséget. A tévhitek azonban visszatartják a nőket, hogy éljenek a korai felismerés eszközeivel. A mellrák még mindig tabu ma Magyarországon, ezért fontos, hogy beszéljünk róla, és megcáfoljuk a téves ismereteket.

GettyImages-607749550
Fotó: knape / Getty Images Hungary

Hogyan lehet részt venni az országos mellrákszűrő programban?

A korai felismerést szolgáló legelterjedtebb szűrővizsgálat a mammográfia. Az országos szűrőprogramban a 45-65 év közötti nők számára a vizsgálat ingyenes, kétévente ajánlott elvégezni, az érintettek behívót kapnak a szűrésre. Panasz esetén a háziorvos vagy nőgyógyász is kiállíthat beutalót, a vizsgálat ebben az esetben is ingyenes. Az ultrahangos vizsgálat a mammográfiát kiegészítő, illetve helyettesítő módszer, a negyven évnél fiatalabb nők esetében általában ezt javasolják, később már inkább a mammográfiás vizsgálat mellett a komplex emlővizsgálat része.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

A daganatos megbetegedések sajnos sokszor nagyon nehéz terhet rónak az emberre, vannak azonban olyanok, akik nem hagyják, hogy a rák rányomja a bélyegét az életükre. A gyógyult betegek szerint fontos a pozitív hozzáállás és a jövőkép, hiszen mentálisan is sokat lehet tenni a felépülés érdekében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük