Tönkreteszi a májat, pedig sokan csinálják: ezek a legkorábbi jelei, ha károsodott a szerv

Ezt a dolgot érdemes kerülni, mert komoly károkat okozhat a májban.

Májkárosodás okai és tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj a test egyik legnagyobb és legfontosabb szerve, amely számos létfontosságú funkciót lát el. Ez a szerv felelőst a méregtelenítésért, támogatja az emésztést és szabályozza az anyagcserét is. Ezért rendkívül fontos odafigyelni az egészségére, és még időben felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben.

A májkárosodás okai és tünetei

Az alkoholfogyasztás egyike a legnagyobb veszélyeknek, amelyek fenyegetik a máj egészségét, és hazánk világszinten kiemelkedik e téren. 2023-ban Magyarország vezette a World Population Review által készített top 10-es listát, ahol a WHO adatai alapján összeállították, hogy mely országokban a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok és az alkoholizmus aránya. Szomorú eredmény.

Májkárosodás okai és tünetei 2
Fotó: Sciepro / Getty Images Hungary

Az alkoholt a máj dolgozza fel, és képes is bizonyos mennyiségben metabolizálni. Azonban a túlzott alkoholfogyasztás túlterheli ezt az egyébként jól működő rendszert, ami idővel zsíros lerakódások felhalmozódásához, gyulladások és hegszövet kialakulásához vezet - ezt az állapotot májcirrózisnak hívják . Ez a hegesedés gátolhatja a máj működését, és ahogy halad, egyre kevésbé lesz képes ellátni a funkcióját.

Az alkoholos májkárosodás általában lassan és fokozatosan alakul ki, és a korai jelek gyakran figyelmen kívül maradnak. Alább olvasható néhány közülük, amelyek a májkárosodás korai szakaszára jellemzőek.

  • Tartós fáradtság és gyengeség.
  • Hányinger vagy hányás.
  • Az étvágy csökkenése és a fogyás.
  • Hasfájás és duzzanat, főleg a has jobb oldalán.
  • Sárgaság.
  • Viselkedésbeli változás.
  • Viszketés.
  • Zúzódások vagy bevérzések megjelenése a bőrön.

Az egészségtelen életmód - mint például a helytelen táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya - további kockázati tényezőket jelenthet a máj egészségére nézve, hiszen az elhízás és az inzulinrezisztencia növeli a májzsírosodás kockázatát - az IR tüneteiről bővebben itt olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a májkárosodás megelőzésében és kezelésében. Rendszeres orvosi vizsgálatok segíthetnek a problémák korai felismerésében, míg az egészséges életmód hozzájárulhat a máj egészségének megőrzéséhez.

Ne hagyd figyelmen kívül a máj jelzéseit, érdemes megtenni a szükséges lépéseket az egészség megőrzése érdekében. A tudatosság és az életmódváltás segíthet abban, hogy hosszú ideig egészséges legyen a szerv.

A zsírmáj 7 meglepő tünete a bőrön és a szemeken: sokan nem veszik komolyan az intő jeleit

A zsírmáj bőrtünetekkel is megmutatkozhat, ezeket a jeleket nem szabad félvállról venni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük