Magas a vérnyomásod? Súlyos szervi ok is meghúzódhat a háttérben

Nemcsak a magas, hanem az ingadozó vérnyomást is javasolt kivizsgáltatni.

vérnyomás mérés (2)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki magas vérnyomásra gyanakszik, nem elégedhet meg az otthoni méréssel, ahogyan a szakszerű kivizsgálás is számos egyéb vizsgálatot tartalmazhat.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a komplex szemlélet jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Szervi bajok lehetnek a magas vérnyomás mögött

A magasvérnyomás-betegség kiindulópontjának megismerésében a nagylabor-vizsgálatnak komoly szerepe van. Segít kideríteni, hogy esetleg valamely szervi probléma - akár vese- vagy pajzsmirigybetegség - okozza-e a magasabb vérnyomást. Az ezzel együtt járó koleszterinszint-emelkedést is detektálja, ahogyan a vércukor szintjét is megállapítja, hiszen a cukorbetegség gyakran együtt jár vérnyomásproblémákkal is. 

Nem elég csak a nyugalmi mérés

A vérnyomás gyakran csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Előfordul, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről a nappali egy-két mérés nem tájékoztat. Gyakori jelenség a fehérköpeny-szindróma is, amikor a páciensnek éppen az orvos által mért értéke lesz magas a rendelői körülmények miatt.

Az érrendszerednek, a vérnyomásodnak és a szívednek is hatékonyan segítenek ezek a teák. Fogyaszd őket naponta, ha teheted. 

A minél átfogóbb eredmények miatt fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM.  Ezzel kiderül, hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek a munkahelyén, az egyes napszakokban, fizikai aktivitás során és pihenés közben. A mérés során a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötik egy kis övtáskaméretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az EKG szükséges kiegészítő vizsgálat

Az EKG-vizsgálat a szív állapotáról ad pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Mérhető vele a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ingervezetési zavarok, ritmuszavarok, a szívizomzat oxigénhiánya és károsodása. Az orvos feladata tisztázni azt is, hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniáról van-e szó.

A kiegészítő vizsgálatok is segíthetnek

Mivel az elhízás nagyon komoly rizikófaktora a magas vérnyomásnak, ezért a BMI, vagyis testtömegindex-számítás fontos kiegészítő vizsgálat. Javasolt a hipertóniával összefüggésben az erek állapotát ellenőrizni. Erre szolgál az arteriográfia, amely az érfal merevségét és rugalmasságát méri, így még a tünetek jelentkezése előtt felismerhető az érfal meszesedése. A magas vérnyomás kezelésében kitüntetett szerepe van a komplex vizsgálati csomagnak, hiszen csak a pontos diagnózisra és a rendszeres utánkövetésre épülhet eredményes terápia.

Ezt is szeretjük