Ettől legalább olyan boldog leszel, mint a szextől
Tudod, mi az?
A boldogság néha egészen egyszerű dolgokon múlik. Te eleget beszélsz magadról?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelem, a párkapcsolat és a kielégítő szexuális élet az emberi lét olyan fontos pontjai, melyek a többség számára elengedhetetlenek a boldogsághoz. A Harvard Egyetem kutatói szerint azonban sokak számára az is a hasonló örömöt jelent, ha önmagukról beszélhetnek.

Megfigyelésük talán magyarázza azt a számtalan narcisztikus Facebook-posztot, melyeket ismerőseid osztanak meg a világhálón.

Időd csaknem felében magadról beszélsz

Talán meglepő, de friss statisztikák szerint az emberek többsége ideje 40%-át azzal tölti, hogy magáról beszél. A Harvard Egyetem Szociális Kognitív és Affektív Neurotudományok Laboratóriumának tudósai szerették volna tudni, hogy miért ilyen kedvelt az önmagunkról való információmegosztás.

Ezért hasonlít a szexhez

A szakemberek számos agyi vizsgálatot végeztek, melyek során kiderült, hogy amikor magadról beszélsz mások előtt, ugyanazok a területek aktivizálódnak az agyban, mint szex közben.

A kutatásban részt vevő 195 ember agyi tevékenységét funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálat segítségével tanulmányozták. Megkérték az alanyokat, hogy beszéljenek önmagukról, bizonyos dolgoktól alkotott véleményükről, illetve fogalmazzák meg a véleményüket másokról.

Mind narcisztikusak vagyunk?

Arra a megfigyelésre jutottak, hogy amikor a kísérleti alanyok önmagukról beszéltek, megnőtt a mediális prefrontális kéreg aktivitása, továbbá a nucleus accumbens és a ventrális tegmentális nevű agyi területek vérellátása is fokozódott.

Háttérben a dopamin

Ezek a dopamin kiválasztásáért felelős területek az öröm és a jutalomérzet kialakulásában játszanak komoly szerepet. Szeretkezés közben az agynak ugyancsak ezen a részén fokozódik a vérellátás.

A funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálat eredményeit nézve egyértelműen kiderült, hogy a másokról való véleményalkotás nem jelentett akkora örömöt az kísérleti alanyok számára, mint amikor önmagukról beszélhettek. Mint dr. Adrian Ward, a tanulmány vezető szerzője elmondta, a személyes információ másokkal történő megosztása mindezeknek köszönhetően igen pozitív hatással van a kedélyállapotra. A kutatási eredményeket Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé.

Ezt is szeretjük