Puffadsz, és ingerlékeny vagy? Ez a komoly betegség állhat a háttérben
Nem biztos, hogy csak az emésztéseddel van baj.

nagykep?cikkid=168796&kep=hasfajas-vizsgalat-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lisztérzékenység gyakori emésztési zavar, ami igen kellemetlen tünetekkel jár. Egyformán jelentkezhet gyermekeknél és felnőttkorban is. Tanulmányok szerint az állapot időnként pajzsmirigy-alulműködéssel járhat együtt. Ezért cöliákia, vagyis liszt- és gluténérzékenység esetén érdemes vérvizsgálatot végezni, melynek során ellenőrzésre kerül a pajzsmirigyhormonok mennyisége. A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája beszélt.

A lisztérzékenység valójában nem allergia

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység a közhiedelemmel ellentétben nem allergia, hanem egy autoimmun-betegség. Kiváltó oka a gluténban található gliadin nevű fehérje. Az anyag fogyasztása után téves immunválasz miatt az adott tápanyag felszívódása romlik.

Így gyakori, hogy az illetőnek normál étkezés mellett is alacsony a testsúlya. Előfordulhat az is, hogy a rossz emésztés miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája is, ami további felszívódási problémákat okoz. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a lisztérzékenység nem gyógyítható, ám speciális gluténmentes diétával kordában tartható.

A lisztérzékenység tünetei

Legjellemzőbb a normál étkezés melletti alacsony testsúly. Tünet lehet a gyengeség, hányás és hasmenés vagy haspuffadás is.

Az ingerlékenység is velejárója lehet az állapotnak. A vitaminhiány és vérszegénység szintén felléphet ennél a betegségnél.

A lisztérzékenység és a pajzsmirigy kapcsolata

Kutatások szerint a lisztérzékenység és a szintén autoimmun-eredetű pajzsmirigyzavar együtt is járhatnak. Főleg igaz ez a pajzsmirigy-alulműködést okozó Hashimoto-betegségre. Ennek pontos háttere egyelőre nem tisztázott, ám a szakemberek valószínűsítik, hogy az ok a transglutaminaz II enzim elleni antitestekben keresendő.

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezek a gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen, ráadásul a már korábban említett gliadin szerkezete hasonló a pajzsmirigyéhez. Amennyiben a pajzsmirigybeteg gluténmentes étrendet követ, javulhatnak az értékei.

Gluténérzékenységnél pajzsmirigyvizsgálat is kell

Mindenkinek, aki gluténérzékenységben szenved, érdemes vérvizsgálattal ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkcióit, mert együtt járhat a két állapot. Amennyiben együttesen áll fenn a pajzsmirigyprobléma és a cöliákia, úgy a szakorvos gyógyszeres kezelést ír elő.

A terápia a gluténmentes diéta követésével együtt megszabadíthatja a beteget a rossz közérzettől és a kellemetlen tünetektől.

Ezt is szeretjük