Ennyi lépést kell tenni naponta a hosszabb, egészséges életért: az új ajánlás könnyebben teljesíthető
Idősebb korban nehezebben teljesíthető a javasolt 10 ezer lépés, de az esetükben már ennél kevesebb is kedvező hatásokkal bír.

séta1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 ezer lépés hozzájárul az egészségünkhöz. Sokak számára a mindennapokban nehéz ezt a számot elérni, ami frusztrációt okoz, inkább neki sem kezdenek, ha lehetetlennek érzik a küldetést.

Most jó hír érkezett: kiderült, hogy egy bizonyos kor felett ugyanolyan jó hatással bírhat a kevesebb lépés is. Egy új tanulmány szerint a napi 7 ezer lépés már jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Talán ez a szám motiválóbb, könnyebben elérhető célt jelenthet sokak számára.

Csökkenti a korai halálozás rizikóját a séta

A Massachusettsi Egyetem kutatói 2210 résztvevőt vizsgáltak, nőket és férfiakat egyaránt. A páciensek középkorúak voltak, átlagosan valamivel 45 év felett. A résztvevőket 2005 és 2018 között követték, miközben ők a napi aktivitásuk során gyorsulásmérőt viseltek. 2018-ra az eredeti megfigyeltek 3%-a elhunyt.

séta2
Fotó: Siri Stafford / Getty Images Hungary

Közvetlen összefüggést természetesen nem lehet a lépésszám és a halálozás között találni. Azt azonban kijelenthetjük, hogy azoknál, akik meglépték a napi 7 ezer lépést, 50-70%-kal alacsonyabb rizikója volt a korai halálozásnak. Úgy tűnik, hogy a lépések intenzitása nem befolyásolta az eredményeket. Akik alapból csak nagyon kevés lépést teljesítettek naponta, ők élvezték a legnagyobb előnyét annak, ha a 7 ezres lépésszámot megtették. A 10 ezer feletti lépésszám nem járt további előnyökkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha a tízezer sokaknak a kitűzött cél, úgy tűnik, hogy ez nem egy olyan egységes szám, ami mindenkire ráhúzható. Ezen eredmények szerint a középkorúaknak például a hétezer lépés jó és sokkal elérhetőbb cél lehet, legalábbis egy lépés a hosszú élet felé.

A legjobb sportok, amiket 50 felett is el lehet kezdeni

Nem terhelik meg nagyon az ízületeket, mégis hatásosak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük