20 hónappal rövidülhet a születendő gyermekek élete: egyre súlyosabb a légszennyezés
A légszennyezettség világszerte aggodalomra ad okot, és még a legkisebbeket is veszélyezteti.

legszennyezettseg 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A levegőszennyezettség világszerte húsz hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, a legsúlyosabb állapotok pedig Ázsiában uralkodnak. 

A levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek. A világ levegőjének helyzetét a nemrég kiadott, 2019-es State of Global Air jelentés részletezi.

Rövidülhet a születendő gyermekek élete

Ázsia déli részén a mai gyermekek várható életkora harminc hónappal lesz rövidebb, a szubszaharai afrikai térségben pedig 24 hónappal a közlekedés és ipar okozta külső és a lakóhelyen belüli - főként tűzön történő főzés okozta - légszennyezettség miatt. Ázsia keleti részén a mai gyerekek későbbi életét 23 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő. A fejlett világban ugyanakkor a levegőszennyezettség átlag öt hónappal csökkenti a mai gyermekek életkilátásait.

- A gyermekek életkilátásainak ilyen nagy csökkenése sokként ért minket - idézte Robert O'Keefét, a jelentést készítő Egészségügyi Hatások Intézetének elnökhelyettesét a The Guardian. A szakember hozzátette: csodát nem várhatunk, de a kormányok tehetnek hatékony lépéseket.

A felnőtteket is érinti

Bár a kisgyermekek különös veszélynek vannak kitéve a levegőszennyezettség miatt, mivel az károsan hathat a tüdejük fejlődésére, ami később egész életükben elkísérheti őket, a felnőttek számára is komoly kockázatot jelent a rossz levegő: a légszennyezettség okozta minden tíz halálozásból kilenc az ötven fölötti korosztályt érinti. A következő években az elöregedő népesség miatt a világ egyes részein a légszennyezettség okozta halálozások száma tovább is nőhet - mondta O'Keefe.

A cikk az ajánló után folytatódik

A levegőszennyezettség globálisan a krónikus obstruktív tüdőbetegség - COPD - okozta halálozások 41%-áért felelős, a 2-es típusú diabétesz okozta halálozások 20%-ában játszik szerepet, a tüdőrák okozta halálozás 19%-a következik be miatta, 16%-ban az iszkémiás szívbetegségben szenvedőknél, 11%-ban pedig a sztrókos esetekben okoz halált - ismertette a jelentés.

Ugyanakkor annak is vannak jelei, hogy a kormányok által tett lépések hatékonyak lehetnek, erre a fejlett világban vannak jó példák. O'Keefe rámutatott, hogy Kínában is van előrelépés: az ország 2013-ban állított fel egy akciótervet a levegőminőség javítására, és az elmúlt évek után ennek kezd eredménye lenni.

Ázsiában mérték a legtöbb port

Ázsia déli részén a legmagasabb a szintje a levegőben lévő szálló pornak, vagyis a 2,5 pm nagyságú mikroszemcséknek. Nepálban és Indiában ez a szint kétszerese a Kínában mértnek. A legkisebb koncentrációt az Egyesült Államokban, Norvégiában, Kanadában, Svédországban, Új-Zélandon mértek, de a Maldív-szigetek, Brunei és Észtország is jól szerepelt.

A jelentés szerint a fejlődő országokban a szálló por koncentrációja négyszer, ötször magasabb, mint a fejlett országokban. A háztartásokban lévő levegőszennyezettség egy másik kulcsfontosságú tényező: globálisan mintegy 3,6 milliárd ember szenved a külső és a háztartáson belüli szennyezett levegőtől. A fejlődő országokban az utóbbit főként a szilárd tüzelésű tűzhelyekkel való főzés, fűtés okozza.

A jelentés azt is megállapította, hogy a talajszintű ózon továbbra is jelentős problémát jelent a gazdag országokban, ahol a légkörben nitrogén-oxidok és hasonló, ipari folyamatok által kibocsátott szennyezőanyagok vannak jelen. Ezeken a területeken megnőhet a légzőszervi megbetegedések okozta halálozás valószínűsége, és a szennyezett levegő súlyosbíthatja az egyéb légzési problémákat.

A légszennyezettség világszerte aggodalomra ad okot, számos tanulmány igazolta, hogy súlyos egészségügyi károsodásokat okoz a demenciától a vetélésig, és emiatt globális veszélyt jelent. O'Keefe szerint a légszennyezettség csökkentését egyebek mellett az elektromos autók elterjedése és a megújuló energia támogatása mozdíthatja előre. Az olyan infrastruktúrába történő beruházások, mint a széntüzelésű erőművek, viszont növelik a légszennyezettséget.

Alvást nehezítő ételek

Számtalan oka lehet annak, ha valaki gyakran felébred éjszakánként, a stressztől kezdve a kényelmetlen ágyon át a hangos zajokig. Az orvostudományt természetesen mélyebben is foglalkoztatja az álmatlanság problémája, és egyre inkább elterjed az álláspont, miszerint az éjszakai pihenést a bélrendszer állapota is befolyásolhatja.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük