Felpörgetik az anyagcserét, lassítják a szénhidrát felszívódását: a 8 legjobb fehérjeforrás
Legyen szó diétáról vagy egészséges étkezésről, fontos, hogy minél változatosabb fehérjeforrások szerepeljenek az étrendben.

- 4 öltözködési hiba, ami slampossá teszi a megjelenést: ezek a fazonok nem passzolnak össze »
- A 49 éves Heidi Klum a megszokott szemsminkje nélkül egy kicsit más: a címlapon alig fedi festék az arcát »
- Ez a két csillogó árnyalat meghatározó lesz idén az Armani szerint: modern változatban a ’20-as évek nőies eleganciája »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Nagy áremelést jelentett be a Vodafone: ezeket az ügyfeleket fogja érinteni
A szénhidrát és a zsír mellett a fehérjére van a legnagyobb mennyiségben szüksége a szervezetnek. A tápanyag minden sejtben megtalálható, alkotóelemei az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködésekhez.
A három makrotápanyag közül a fehérje telít a legjobban, csökkenti az éhséghormon szintjét, az úgynevezett termikus hatása pedig valamivel magasabb, mint a másik kettőnek, így az étkezéskor jelentkező anyagcsere-pörgető hatása is kifejezettebb. Mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, hozzájárul az egyenletes vércukorszinthez. Ideális esetben a fehérjéket változatos forrásokból juttatjuk be a szervezetbe.
A legjobb fehérjeforrások
A kiegyensúlyozott étkezés kellőképpen változatos is, a fehérjebevitelben is a sokféleségre érdemes törekedni. A növényi étrendet folytatók is fedezni tudják a fehérjeszükségletüket, ám ez esetükben nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a növényi fehérjeforrások jellemzően nem teljes értékű fehérjék, vagyis nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani, így táplálkozás során kell bejuttatni őket. Ugyanakkor a húst fogyasztóknak is jó szem előtt tartaniuk, hogy minőségi növényi fehérjeforrások is szerepeljenek a tányérjukon, mivel ezek számos úton-módon támogatják az egészségüket.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- fehérje
- egészséges étkezés