Ezt csináld lefekvés előtt, hogy úgy aludj, mint a bunda - Gyorsabban álomba is merülsz majd

Az alvásproblémák leküzdésében egy igen egyszerű módszer segíthet.

GettyImages-82878849
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó alvás mindennek az alapja, mégis sokak életéből hiányzik. A felgyorsult életvitel nem kedvez az éjszakai pihenésnek, rengetegen szenvednek mikroébredésektől, illetve az álomba merülés nehezítettségétől is. 

Számos módszer van, ami valamelyest enyhíthet a problémán, ezek közé tartozik a meleg lábfürdő is, aminek Kínában nagy hagyománya van. Érdemes adni neki egy esélyt. 

Alvástámogató lábfürdő

Többféle oka is lehet annak, hogy az ember miért nem tud aludni éjszaka. A stressz mellett a bőséges vacsora, a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztása, illetve a rossz alváshigiéné is növelheti az inszomnia kialakulásának valószínűségét. A rossz alváshigiénéhez tartozik többek között a zajos, túlzottan meleg alvóhelyiség, a lefekvés előtti képernyőhasználat, az ágyból dolgozás, továbbá a rendszertelen alvási szokások.  

Annak ellenére, hogy az alvászavar már rövid távon is számos bosszúsághoz vezethet, fáradttá, dekoncentrálttá tesz, kevesen veszik kellőképpen komolyan. Hosszú távon a mentális betegségek és a szív- és érrendszeri kórképek kockázatát is fokozza. Szerencsére vannak olyan módszerek, amik segíthetnek a probléma elhárításában. Hogy kinél mi válik be, az egyénfüggő, van, aki a meditációra, van, aki az olvasásra, más a forró fürdőre esküszik. Mindegyik segíthet az elalvási sebesség növelésében. Az is ismeretes, hogy a láb melegen tartása hasonló pozitív hatással jár, a vizsgálatok szerint például a zokniviselés a menopauzával összefüggésben jelentkező alvászavar leküzdéséhez is hozzájárulhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A feltételezett ok az, hogy a lábak felmelegítése a szervezet  hőmérséklet-szabályozását támogatja, ezáltal az alvásciklust is befolyásolja.  Az ember testhőmérséklete az éjszaka folyamán csökken, hajnalban éri el a minimumát. A láb felmelegítése az erek tágulásával jár, ez fokozza a bőrön keresztül történő hőleadást, ami csökkenti a test maghőmérsékletét. A folyamat eredményeként az agy úgy érzékeli, hogy eljött az alvásidő.

Így készítsd el a lábfürdőt!

Különösen a kínai természetgyógyászatban van nagy hagyománya az elalvás előtti meleg lábfürdőnek, ami gyorsíthatja az álomba merülést, és javítja az alvásminőséget is. A hőmérséklet-szabályozáson túl segíthet a relaxációban, a pihenésre történő felkészülésben, és lazítja a talp izmait is. 

A lábfürdőhöz egy alkalmas lavórba önts meleg, de nem forró vizet, a hőmérséklete ne haladja meg a 40 Celsius-fokot. A vízhez keverj két evőkanál Epsom-sót, és ha szeretnél, nyugtató hatású, százszázalékos illóolajat is. Az Epsom-só, vagyis a magnézium-szulfát a megfigyelések szerint a stresszcsökkentésben különösen hasznos, alvástámogató hatású. 10-15 percig áztasd a keverékben a lábad, majd miután megszárítottad, ha szeretnéd, húzz zoknit, és egyből bújj is ágyba! 

Alkalmazd az alábbi 3 bevált technikát alvászavar ellen!

Ez a három, légzéssel és relaxációval kapcsolatos módszer különösen hasznos lehet akkor, ha alvászavarral küzdesz, próbáld ki őket!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük