Félmillió embert érinthet itthon a súlyos betegség, de sokan nem tudnak róla: a tünetek már a károsodás jelei lehetnek
Európában hazánkban a legmagasabb a lakosságszámhoz viszonyított COPD-halálozás.

tüdőbetegség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, csak hazánkban mintegy félmillió COPD-s beteg él. Sajnos az érintettek jellemzően már csak komoly panaszokkal, a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek a szakorvosoknál, ezzel a gyors állapotromlást és a rendkívül gyakori szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását is kockáztatják.

A tüdőgyógyászok szerint a korai diagnózis ezen betegség esetében is kulcskérdés, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással a COPD előrehaladása is jelentősen lelassítható – hívja fel rá a figyelmet az AstraZeneca.

COPD - krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Egy idült, progresszív légúti gyulladás, ami egyéntől függő mértékben, de a tüdő normális öregedési folyamatánál lényegesen gyorsabb ütemben vezet a légzésfunkció romlásához, fokozódó nehézlégzéshez, és ennek következtében az életminőség romlásához, az élettartam megrövidüléséhez. Ráadásul COPD-betegség során nem csupán a tüdő károsodik, hanem az egész szervezetben gyulladásos folyamatok indulhatnak el.

Ennek az egész szervezetet érintő betegségnek a következménye az általános állapotromlás és a társbetegségek kialakulása: rossz tápláltsági állapot, a testtömegindex csökkenése, izomvesztés, szív- és érrendszeri kórképek, cukorbetegség, csontritkulás. COPD-ben a halálozási okok jelentős része nem légúti.

Becslések szerint világszerte 384 millió ember szenved a betegségben, és mára a harmadik vezető halálokká lépett elő a szívinfarktus és az agyvérzés után, évente megközelítőleg 3 millió ember haláláért felelős. Elsősorban a populáció elöregedésével az elkövetkező években a COPD arányának további növekedése várható.

Itthon a betegek fele nem diagnosztizált

Magyarországon is 400-500 ezerre teszik a COPD-ben szenvedők számát, de mivel valószínűleg a COPD-s betegek nagyjából fele nem diagnosztizált, a gondozói hálózatban nyilvántartott betegszám ennek csak a töredéke. A Központi Statisztikai Hivatal halálozási adatait tekintve kitűnik, hogy Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD következtében. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a COPD-ben a halálozási okok jelentős része nem légúti. A közepesen súlyos COPD-s betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségben, mint súlyos COPD esetén.

A COPD kialakulásában a dohányzásnak mindenképpen kiemelkedő szerepe van. Erre utal az is, hogy a COPD-s betegek 85-90 százaléka dohányos, és csak a maradék kerül ki a nem dohányzók közül. A dohányzók körülbelül 15 százalékánál alakul ki COPD.

Ez a legjellemzőbb tünet

A betegség legfőbb tünete a nehézlégzés, amely nemcsak fizikai terhelés esetén, hanem nyugalmi állapotban is jelentkezik. A nehézlégzést kísérheti sípoló kilégzés, tartós köhögés, fokozott nyáktermelés is, a beteg fáradékonnyá válik és akár fulladhat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tapasztalatok szerint vagy egy légúti fertőzés viszi orvoshoz a beteget, vagy az, hogy kibírhatatlanul sokat köhög, esetleg már nem bírja elvégezni a napi tevékenységét, mert terhelésre fullad, a munkában lemarad. Azonban amikor már ezek a tünetek jelentkeznek, az már a súlyos légúti károsodás jele lehet.

A COPD ugyan teljesen nem gyógyítható, de megelőzhető és kezelhető betegség, amelynek progressziója a megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és életmódválással jelentősen lelassítható.

5 mindennapos dolog, ami segít megőrizni a tüdő egészségét

A tüdő egészségét a káros anyagok lehetőség szerinti elkerülésével, a rendszeres testmozgással, a helyes légzés és testtartás elsajátításával, de még az étkezéseddel is támogathatod. A jó hír az, hogy ezek a tényezők hozzájárulnak az egész szervezet optimális működésének fenntartásához, így mindenképp érdemes odafigyelni rájuk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük