Rejtett gyulladás is állhat az állandó fáradtság hátterében: így deríthető ki a szakértő szerint
A folyamatos fáradtságérzés akár komolyabb betegségekre is figyelmeztethet.

fáradtság2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz kikelni az ágyból, napközben is úgy érzed, csak fél gőzzel mész előre, és már kora délután a sokadik kávé után sóvárogsz, hátha segít? A fáradtságot okozhatja egyszerű alváshiány vagy stressz, de sok más, komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket!

Sokakkal előfordul, hogy úgy érzik, annyira fáradtak, hogy nem bírják a tempót, örülnek, ha végeznek a munkával és a háztartással, de másra már nincs energiájuk, karikás a szemük, nyúzott az arcuk. Ilyenkor a legtöbben igyekeznek magyarázatot találni, miért érzik magukat kimerülnek, tavasszal pedig szinte mindenki csak legyint, hogy ez csak a szokásos tavaszi fáradtság. Pedig fáradtság és fáradtság között is van különbség. A SYNLAB Hungary Kft. szakértője és biológusa, Szász Máté beszélt a fáradtságérzet lehetséges okairól és különböző típusairól. 

Nagyon veszélyes a krónikus fáradtság

A fáradtság, levertség érzésének több és eltérő oka lehet. Perifériás fáradtság például hirtelen izomterhelés miatt alakul ki, a kumulatív fáradtság akkor lép fel, ha napokig nem tud valaki eleget aludni például egy zajongó szomszédtól vagy épp fokozott szellemi, fizikai munkavégzés miatt. A rövid ideig tartó extrém alváshiány tranziens fáradtságot okoz - ám mindezeknél veszélyesebb a krónikus fáradtság. Ez a típus jellemzően három hónapnál hosszabb ideje tart, befolyásolja a munkaképességet, és alvással nem pihenhető ki - mondja Szász Máté biológus. Ennek hátterében hormonális, gyulladásos vagy fertőzéses okok is lehetnek.

fáradtság1
Fotó: Yuri_Arcurs / Getty Images Hungary

Gyulladás a szervezetben: elképzelhető, hogy a fáradtságon kívül más tünetet nem is tapasztal valaki, pedig egy megbúvó gyulladásos góc sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Mivel ilyenkor akár százszorosára is nőhet a szervezet CRP- (azaz C-reaktív protein) szintje, egy vizsgálattal viszonylag hamar kiderülhet, hogy valami nem stimmel, például egy krónikus bélgyulladás vagy ízületi gyulladás is kiszűrhető.

Vashiány: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a világ lakosságának 16 százaléka szenved súlyos vashiánytól. A jelenség a 0–5 éves korosztályt, a serdülő lányokat, a várandósokat és a menopauza idején az erős vérzéstől szenvedő nőket érinti leggyakrabban - és szintén okozhat fáradtságot. A réz éppúgy szükséges a vérképzéshez, mint a vas, a szervezet rézellátottságát azonban sajnos rutinszerűen nem vizsgálják, pedig érdemes figyelni erre az értékre is.

Inzulinrezisztencia: mind az emelkedett, mind a kórosan csökkent vércukorszint egyik első jellemző tünete a hirtelen beálló fáradtság, koncentrációs zavar, szédülés és fejfájás. Az inzulinrezisztencia a világ lakosságának 15–45 százalékát érintheti, így ez az egyik leggyakoribb anyagcserezavar. Ilyen esetekben a szénhidrátfogyasztás után a normálisnál intenzívebb és elhúzódóbb az inzulinszint-emelkedés, ami gátolja a zsírbontó és zsírégető folyamatokat. Ennek is köszönhető az étkezést követő „kajakóma”, azaz az erős, letargikus fáradtság. Figyelni kell a test jelzéseire, és meg kell próbálni felmérni, hogy összeköthető-e tünet bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával. 

fáradtság3
Fotó: tatyana_tomsickova / Getty Images Hungary

Hormonháztartás zavarai: az endokrin rendszer egy bonyolult és nagyon érzékeny rendszer, amelyet számos tényező zavarhat meg. Az Addison-kór esetén például felborul a szervezet víz-, nátrium- és káliumháztartása, mivel hiányzik a szervezetből a só- és vízháztartásban szerepet játszó aldoszteron nevű hormon, amit egyébként a mellékvese termel. Ennek hiánya befolyásolja a vérnyomás szabályozását is, ami gyakran túl alacsony lehet, így gyengeséget, fáradtságot, akár szédülést okozva. 

Ezt ajánlja a szakértő

A levertség, nyúzottság tehát sok okból alakulhat ki, de ahogyan Szász Máté szakértő is javasolja, a problémával foglalkozni kell, különösen akkor, ha visszatérő és hosszabb ideje tapasztalt tünetekről van szó. Minden esetben érdemes orvosi segítséget kérni, illetve olyan szűrővizsgálatokat is igénybe venni, amely segíthet a helyes diagnózis felállításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy egyszerű vérvételből is sok adat kinyerhető: ma már elérhetőek olyan vizsgálatok is, amelynek segítségével a szervezet vitaminellátottsága kerül mikroszkóp alá, így kiderül, hogy szükség van-e vitaminkiegészítésre, illetve az aktuálisan szedett vitaminkészítmény megfelel-e a szervezet igényeinek, de a nem megfelelő inzulinválaszról is könnyen kaphatunk visszajelzést. Léteznek vizsgálatok, amelyek a pajzsmirigyműködésére térnek ki, így fény derülhet a pajzsmirigy rendszertelen működésére és az általa termelt hormonok szintjének növekedésére vagy épp csökkenésére, és a korábban említett nyomelemek is értékelhetőek vérvételből, amely után a réz-, cink-, szelén- és jódellátottságról kaphat az egyén pontos képet. Mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni annak érdekében, hogy a szervezet a megfelelő vitaminokat és életmódot kapja, hogy újra energikus és aktív legyen.

10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság ellen is javasoltak

A vashiány ellen az étrendbeli változtatásokkal lehet felvenni a legeredményesebben a harcot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük