Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)
Súlyosan beteg gyerekek és felnőttek életét menti meg világszerte az őssejtterápia.

rakos-gyerek-kislany-daganatos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint nyolcvan súlyos vérképzőszervi betegséget gyógyít a csontvelő transzplantáció, azaz a vérképző őssejtek átültetése. A köldökzsinórvér ugyanezeket a betegségeket gyógyítja, köszönhetően annak, hogy ugyanazokat a vérképző őssejteket tartalmazza.  Ezek az őssejtek rengeteg gyermek - és felnőtt ember - életét mentik meg azáltal, hogy képesek helyreállítani - a rosszul működő vérképzőrendszer kiirtása után - a vérképzést és az immunrendszert.

Bár már 2012-ben sor került az egymilliomodik átültetésre, a vérképző őssejt-transzplantáció még napjainkban is folyamatosan fejlődő tudományág. Hazánkban a 80-as évek közepe óta zajlik csontvelő transzplantáció és 2001 óta, két terápiás központban köldökzsinórvér transzplantáció is rendszeresen történik. 

Milyen betegségeket gyógyítanak a vérképző őssejtek ?

A vérképző őssejtek vérképzőszervi rendellenességek kezelésében jelentenek megoldást, ahogyan ezt a nevük is mutatja. Korábban csak a csontvelőből lehetett ilyen sejtekhez hozzájutni, de később igazolták, hogy a baba születésekor gyűjthető köldökzsinórvér ugyanezeket az őssejteket tartalmazza, és így olyan őssejt-forráshoz jutottak, ahonnan a minta egyszerűen és mellékhatások nélkül gyűjthetővé vált.

ossejt-minta

A vérképző őssejtek átültetése napjainkban rutin terápia és számos súlyos daganatos beteg számára életmentő kezelés. 

Ez a lista felsorolja azokat a betegségeket, amelyek kezelésében vérképző őssejtek használata válhat szükségessé. A lista összeállítása az európai őssejt transzplantációért felelős szervezet, az EBMT irányelvei alapján történt.

A köldökzsinórvért eddig több mint 540 ezer transzplantációban használták fel a világban és az itthoni terápiás központokban eddig több mint 70 tárolt minta hasznosult. 

A családi köldökzsinórvér bankokban tárolt őssejtek családon belül kerülnek felhasználásra, így mentheti meg egy baba a súlyos beteg testvére életét

A Magyar Őssejtdonor Regiszter adatai alapján a hazánkban évente negyven gyermeknél diagnosztizálnak leukémiát. A gyermekkori leukémia általában gyógyítható kemoterápiával, így az esetek kis százalékában válik szükségessé a vérképző őssejtek transzplantációja, de évente minimum harminc esetben a csontvelő vagy köldökzsinórvér transzplantációja sajnos elkerülhetetlen. 

Saját vagy nem saját?

A köldökzsinórvér transzplantációk többsége allogén, azaz a beteg gyermek nem a  születésekor gyűjtött köldökzsinórvért kapja vissza, hanem a testvére eltárolt mintáját, ha az a szerencsés helyzet áll elő, hogy van testvére és tőle családi bankban tárolt köldökzsinórvér rendelkezésre áll. Ha nincs családi bankban tárolt minta, akkor – hazai közösségi bank hiányban - arra is van lehetőség, hogy más nemzetek közösségi köldökzsinórvér bankjaiban keressenek köldökzsinórvért a beteg gyermek számára. Sajnos a találat valószínűsége közel sem 100%, így a következő lehetőség a csontvelőregiszter adatbázisa és a várakozás a megfelelő donorra.

Vagyis nincs olyan betegség, amikor a saját köldökzsinórvér hasznosulna, mindig a testvéré kell vagy idegen? Külföldön számos esetben - különösen nem vérképzőszervi daganatok esetén -, a saját minta került felhasználásra, elsősorban  a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként tönkrement vérképzés helyreállítására. A magyar példára egészen 2017-ig kellett várni, ami abból fakad, hogy a beteg gyerekeknek általában nincs tárolt mintájuk. Becslések szerint a szülések körülbelül 7%-ánál valósul meg jelenleg az őssejtek gyűjtése. 2017-ben egy neuroblasztómás kislány kezelésében végre megtörtént a saját minta felhasználása, mert abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a szülei éltek az őssejt-tárolás lehetőségével.

tudos kutato orvos labor
Fotó: Jochen Sands / Getty Images Hungary

Klinikai kísérletekben külföldön (Európában és az USA-ban egyaránt) gyakran kérnek ki a családok mintákat pl. súlyos oxigénhiányos, agyi bénult (CP), súlyos központi idegrendszeri károsodással született gyermekek kezelésére. A folyó klinikai kísérletekről naprakész információ ezen a weboldalon található.

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. a legnagyobb őssejtbank Magyarországon, mely közel húszéves szakmai tapasztalattal biztosítja a köldökzsinórvér, a placentából nyert köldökzsinórvér és a köldökzsinórból származó őssejtek fagyasztását és tárolását. 

Az intézet A rák gyógyításáért programjának köszönhetően ingyenes őssejttárolást biztosít olyan családok számára, ahol a születendő gyermek idősebb testvére vérképzőrendszeri vagy nyirokrendszeri daganatos betegsége kezelhető őssejtekkel.


Felnőtt is kaphatná?

Köldökzsinórvért bárki kaphat, legyen az felnőtt vagy gyermek, más kérdés, hogy itthon egyelőre csak gyermekek kezelésében hasznosul.  Általános hazai vélekedés, hogy mivel a köldökzsinórvér egy baba születésekor került gyűjtésre, ezért csak gyermek kaphatja, ezért tároltatni sem érdemes 20 évig. A nemzetközi transzplantációs központok statisztikái viszont azt mutatják, hogy 2006 óta évente több felnőttet transzplantálnak köldökzsinórvérrel, mint gyereket, tehát nem felesleges a minták hosszú távú megőrzése.

Lehetőségek itthon

Magyarországon – közösségi bank hiányában – a születést követően csak kétféle lehetőség áll fenn. Vagy eltároltatják a szülők a köldökzsinórvért egy családi őssejt magánbankban, vagy a kórház veszélyes hulladékként megsemmisítteti.

rakos-beteg

Ahol működik közösségi bank (így az Európai Unió országainak döntő többségében), ott a statisztikák azt mutatják, hogy a szülők a családi magánbankokat részesítik előnyben a közösségi köldökzsinórvér bankokkal szemben. Ennek következtében családi bankokban a világon jelenleg mintegy 4 millió minta van tárolva, míg közösségi bankokban csupán 730 ezer.

Ebből az a tény szűrhető le, hogy a családok saját maguk számára tároltatják a mintákat és nem olyan hosszú távú befektetésnek tekintik, ami kizárólag akkor térül meg, ha gyermekük súlyos betegsége miatt felhasználásra kerül. Másképp fogalmazva, a köldökzsinórvér tárolása olyan klasszikus biztosításnak tekinthető, ahol nem a biztosítási esemény bekövetkezése igazolja majd utólag a jó befektetési döntést. A minőségbiztosított hazai tárolási lehetőségekről a KRIO Intézet oldalán tájékozódhatsz bővebben.

Ezt is szeretjük