Trombózis után is beadatható a Covid elleni oltás: véralvadási specialista beszélt a teendőkről

A koronavírus-vakcinával kapcsolatosan nem mindenki számára egyértelmű, hogy az adott kórelőzményük alapján beadathatják-e maguknak az oltást.

trombózis nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta forgalomban kerültek a koronavírus elleni oltások, többen aggódnak azzal kapcsolatban, vajon kórelőzményük alapján be lehet-e maguknak adatni a vakcinát.

A fertőzés és a vérrögök közt több tanulmány szerint is komoly kapcsolat van, így prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy igényelhetik-e azok az oltást, akik átestek már trombózison vagy tüdőembólián.

Covid és vérrögök

A koronavírusfertőzés leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, a vírusszepszis, legalábbis kezdetben, és ha nem sikerül gátat vetni a vírus szaporodásának, akkor oly mértékben romolhatnak a légzésfunkciók, hogy a betegnek lélegeztetőgépre kell kerülnie.

GettyImages-1182463457

Számos tanulmány felhívta arra is a figyelmet, hogy a megbetegedés megnöveli a thromboembóliás események kockázatát - főleg a kórházban kezelt betegeknél. Ennek oka egyrészt a fellépő heves gyulladásos reakció, másrészt a sok fekvés és dehidratáció, melyek szintén megnövelik a vérrögök keletkezésének esélyét. A koronavírus erősen károsítja a tüdőkapillárisok legbelső sejtrétegét, kötőszövetes átalakulást okoz, ami csökkenti a légzőfelületet. Ráadásul a fertőzés legsúlyosabb formájánál vírusszepszis alakul, ami úgynevezett DIC-et idéz elő, ekkor egyszerre áll fenn fokozott vérzékenység és fokozott vérrögképződés. Ez igen súlyos szövődmény! Idősebb, egyébként is beteg embereknél a koronavírus-fertőzés súlyosbodása gyors és igen veszélyes lehet! 

Hogy meg lehessen akadályozni a Covid-fertőzés következtében létrejövő véralvadási problémákat, fontos, hogy a beteg profilaktikus - azaz megelőző - jelleggel LMWH alvadásgátló terápiában részesüljön, nemcsak a kórházakban, de hatvan év felett otthon is. Azok, akik eleve véralvadásgátló kezelést alkalmaznak, fontos, hogy ne hagyják abba a terápiát, viszont konzultáljanak orvosukkal, hogy szükséges-e módosítás, általában igen, meglehet, ideiglenesen érdemes injekcióra váltani. Ezek mellett természetesen alkalmazni kell a Koronavírus Kézikönyvben ajánlott gyógyszereket, mint a remdesivir vagy a favipiravir.

Akinek volt már trombózisa, beoltathatja magát?

Most, hogy már forgalomban vannak a koronavírus elleni vakcinák, felmerülhet a trombózison átesett betegekben, hogy vajon beoltathatják-e magukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nagyon fontos, hogy Covid-fertőzés bármilyen súlyossági fokát átvészelt beteg, a még nem fertőződöttek, a fertőződött, de tünetmentes és minden súlyosabb krónikus betegségben szenvedő beteg részesüljön korszerű oltásban! A Covid-19 elleni vakcina igen nagy mérföldkő a koronavírus elleni harcban. Fontos lenne, hogy azok, akiknél nem áll fenn valamilyen kontraindikáció, szinte csak a korábban átvészelt anafilaxiás sokk, súlyos allergia, immunbeteségek tartoznak ide, azok igényeljék az oltást. Szerencsére a múltban történt thromboembóliás események nem számítanak kizáró oknak, és mivel a fertőzés és a vérrögök keletkezése közt kapcsolat van, így nemcsak érdemes, de kell is a trombózison átesett betegeknek az oltás, akár szednek valamilyen véralvadásgátlót, akár nem - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a vakcina bármilyen véralvadásgátló terápia mellett alkalmazható, arra azonban számítani kell, hogy az oltás helyén véraláfutás keletkezhet, mely rövid időn belül elmúlik.

A mélyvénás trombózis 5 tünete

Bár kialakulása és lefolyása néma, gyakran vannak olyan panaszok, melyek mélyvénás trombózisra utalnak, ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük