A körömgomba népbetegség, de sokan rosszul kezelik – Bőrgyógyász beszélt a kezelési módokról
A körömgomba szinte már népbetegség hazánkban, sokan azt várják, hogy magától elmúljon a probléma.

körömgomba2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A körömgomba népbetegség, főleg nyáron zavar sokakat a gombás köröm, ami különösen makacs betegség tud lenni. Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontok miatt fontos a mielőbbi kezelése.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyakran nem feltűnő tünetekről, a hatékony kezelésről és a megelőzésről beszélt.

A körömgomba rizikófaktorai

Hazánkban a lakosság 60-70%-ának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 50%-os. A szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylonzoknik, -harisnyák ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli.

körömgomba3
Fotó: MaRabelo / Getty Images Hungary

Néhány hajlamosító tényező pedig még inkább elősegíti a gombás fertőzés, így a körömgomba kialakulását:

  • túlfűtött helyiségek, párás levegő,
  • cukorbetegség,
  • túlsúly, elhízás, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt,
  • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok,
  • legyengült immunrendszer,
  • szív- és érrendszeri betegségek, érszűkület.

A körömgomba tünetei kezdetben nem feltűnőek, de fel kell figyelni az alábbi jelekre:

  • fehér vagy sárgásbarna elszíneződés a körmön,
  • barázdálttá váló körömfelszín,
  • a köröm megvastagodása,
  • súlyosabb esetben kialakulhat gennyes gyulladás, és sárgásfehér, porózus anyag távolítható el a köröm alól.

A betegség nem múlik el magától

A leggyakoribb fertőzés a körömgomba, amivel sokan szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott minél később kezdődik el a kezelés, annál nagyobb az esély arra, hogy több körömre is átterjed a gombás fertőzés, sőt másokat is megfertőzhet. Sajnos a körömgomba nem múlik el magától, és még orvosi segítség esetén is számolni kell a hosszadalmasabb, hónapokig, akár fél évig tartó gyógyulással. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges szereket, például lakkot, krémet, ecsetelőt, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. A körömgomba kezeléséhez fontos a mintavétel és a hatékony gyógyszer.

körömgomba4
Fotó: yacobchuk / Getty Images Hungary

- Sajnos a recept nélküli szerek nem mindig jelentenek megfelelő megoldást. A hatékony kezelés alapja a gombavizsgálat, amikor a köröm alól vett kaparékból mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatot végzünk. Így tudjuk beazonosítani, hogy milyen típusú gomba is “lakik” a körmünkben - mondja Borbola doktornő.

- Ez alapján történik a célzott kezelés. Ennek segítségével a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik, és a rendelkezésre álló, jó hatású gombaellenes tablettákat, melyek nem olcsók, és hosszú távon mellékhatásokat okozhatnak, a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük - ismerteti a bőrgyógyász szakorvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban még a legpontosabb diagnózis birtokában is előfordulhat, hogy jó pár hónapig is elhúzódik a gyógyulás. A gombaellenes gyógyszerekről pedig tudni kell, hogy bár a legtöbb esetben igen hatékonyak, de előfordulhatnak mellékhatások, ezért orvosi ellenőrzésre, laborvizsgálatokra van szükség a kúra előtt és alatt is, illetve máj- és szívproblémák, terhesség és szoptatás esetén nem is alkalmazhatóak ezek a szerek.

Tippek a megelőzéshez

Hazaérkezéskor ajánlott lecserélni a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes, lehetőleg nem műanyag vagy lakk papucsra, és arra is figyelni kell, hogy mindenkinek külön papucsa legyen. A megfelelő lábbeli - ez esetben papucs - viselése elengedhetetlen a közös használatú vizes helyiségekben, strandon, uszodában. Mindenki használjon saját törölközőt és saját manikűrollót. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, használat után fertőtleníteni kell az eszközt.

körömgomba1
Fotó: Skvalval / Getty Images Hungary

Évszakonként legalább két pár cipő váltogatása ajánlott, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ideális megoldás, ha a munkahelyen is van váltócipő. Kerülni kell a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használhatók az izzadásgátló spray-k a lábfejre. Hasznos lehet az is, ha hintőporral szórod be a cipődet.

Milyen kezdődő betegségre utal a töredező, foltos vagy csíkos köröm? Sorra vesszük!

Ismerd meg belső állapotod tükrét!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük