Mutasd a körmöd!

Elárulja betegséged

A köröm megvastagodása, elvékonyodása vagy éppen színének változása nem csupán esztétikai probléma.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A körmök szerepe, hogy megerősítsék, védjék és támasszák az ujjak végét. Emellett pedig - elsősorban a nők körében - esztétikai szerepük is van. Ha elhanyagolt, piszkos a körmöd, az szinte azonnal szemet szúr a környezetednek. Mint ahogyan az is, ha valamilyen betegség okoz tüneteket.

Megvastagodott körmök

Ha körmeid megvastagodnak, és elválnak a körömágytól, esetleg pontszerű behúzódások jelentkeznek rajtuk, valószínűleg psoriasis, más néven pikkelysömör okozza a problémádat. A betegség további tünetei lehetnek a bőrfelszínen megjelenő pikkelyes foltok. Ezek jellemzően a törzsön, a végtagokon alakulnak ki. A probléma legtöbbször tíz és harminc éves kor között jelentkezik, a betegséget pedig az okozza, hogy az elhalt szaruréteg helyébe lépő új sejtek gyorsabban termelődnek a kelleténél.

A hirtelen felszínre törő réteg kiemelkedő, ezüstös vagy vörös pikkelyeket képez a bőrön, és nem kíméli a körmöket sem. A psoriasis tüneteit elsősorban kenőcsökkel kezelik. Ezek a krémek puhítják a bőrt és a körmöket, valamint csökkentik az új szaruréteg képződésének sebességét. A napjainkban alkalmazott Tazaroten gél, valamint a Calcipotriol kenőcs használatával minimálisra csökkenthető a bőr, illetve a körmök elszíneződése. Ezen kívül az UVB-sugárzást felhasználó fényterápia is eredményes lehet.

Körömgomba - sárgás körmök

Elsősorban a lábon fordul elő a köröm megvastagodása és elszíneződése. A probléma azért érinti inkább a lábkörmöket, mert ez a terület nehezebben szellőzik, mint a kéz. A fülledt, nedves környezet pedig igen kedvező a gombák számára. A betegséget okozhatja egy rosszul szellőző műbőr cipő vagy műszálas zokni, de az is előfordulhat, hogy valamilyen körömsérülés miatt meggyengül a szaruréteg, és csökken a külső hatásokkal szembeni ellenállása.

Ha a körömgombával nem fordulsz időben orvoshoz, a fertőzés átterjedhet a bőrödre, valamint idővel a körömlemez torzulását okozhatja, sőt az akár le is válhat. A betegség kezelése nem különösebben bonyolult: gombaölő krémmel, illetve speciális körömlakkal történik. Amennyiben viszont a betegség előrehaladott állapotban van, a bőrgyógyász minden bizonnyal gyógyszeres kezelést is előír majd.

Nem árt tudnod, hogy a körmön kialakult károsodásai már nem szüntethetőek meg, a kezelés célja ezért az újonnan nőtt köröm megóvása. A gombaellenes kúrát egészen addig kell folytatnod, amíg az utolsó fertőzött körömrész le nem nőtt.

Törékeny, repedezett, színtelen körmök

Amennyiben azt veszed észre, hogy körmeid vesztettek erősségükből, és meglehetősen törékennyé váltak, valószínűleg tápanyaghiány áll a háttérben. Elsősorban az elégtelen vasbevitel okozhatja a problémát. A vas hiánya miatt a csontvelő nem tud kellő mennyiségű hemoglobint termelni, minek következtében a szervezet nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez. Mindez pedig negatív hatást gyakorol az egész testre. A vashiány további tünete lehet a fáradékonyság, a sápadt bőr, a szédülés valamint a hajhullás. Egy egyszerű vérvizsgálattal fény derülhet a problémára, és amennyiben csak enyhébb vashiányról van szó, úgy az is elegendő lehet, ha jobban odafigyelsz a táplálkozásodra.

Fogyassz bőven vastartalmú élelmiszereket, például levélzöldségeket, hüvelyeseket, tojást, aszalt gyümölcsöket, húst - elsősorban májat.

Ezenkívül jól teszed, ha visszaszorítod a tea- és a kávéfogyasztást, mivel ezek akadályozzák a vas felszívódását a szervezetben. Amennyiben viszont laborértékeid súlyosabb vashiányt mutatnak, vagyis a hemoglobinszinted jelentősen elmarad a normál értéktől - 12-16 g/dl -, úgy szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

OLVASD EL EZT IS!

szoke haj
  • stressz
  • immunrendszer

Milyen hajproblémád van?

Ezt is szeretjük