Te mikor olvastál utoljára könyvet? A kutatók szerint tovább élhetsz tőle

A kutatások szerint tovább élhet az, aki naponta olvas: még számszerűsítették is, hány hónappal.

olvas-konyv

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás egészségesebbé teszi a testet, erősíti a szívet, és segít a betegségek megelőzésében, míg a rejtvények vagy a nyelvtanulás a mentális egészség megőrzésében segít. Arra viszont talán csak nagyon kevesen gondolnak, hogy a könyvolvasás is meghosszabbítja az életet.

Pedig a kutatások azt bizonyítják, a könyvolvasással is nyerhet pár plusz évet az ember. A Health and Retirement Study adataiból készült, Social Science & Medicine című lapban megjelent tanulmány szerint ugyanis azok az emberek, akik napi rendszerességgel olvasnak, évekkel tovább élhetnek.

A könyvolvasás hatása

Az ötven év feletti felnőttek körében 1992 óta végzett, hosszú távú, megkérdezéses vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy azok, akik naponta legalább 30 percet olvasnak, átlagosan 23 hónappal hosszabb ideig élnek egyáltalán nem olvasó társaikhoz képest. De az életminőségükben is rengeteg különbség megmutatkozott.

A rendszeres könyvolvasókról elmondható volt, hogy a nem olvasóknál kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra, általában a képzettebbek és jobb módúak közül kerültek ki, valamint a táborukban többségben voltak a nők. Sajnos az is az igazsághoz tartozik, hogy a vizsgált emberek közt ebben a csoportban magasabb volt a valamilyen fokon látássérültek aránya is.

A mély olvasás hatása

A kutatók tanulmányukban arra a következtetésre jutottak tehát, hogy a napi szinten olvasók tovább élnek. Nem mindegy viszont, mit és hogyan olvas valaki. Feltételezéseik szerint a könyv lehetőséget ad az agynak a megnyugvásra és a feltöltődésre, ám ez különösen az úgynevezett mély olvasás esetén működik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mély olvasáshoz nem elegendő átlapozni a napilapot, ez ugyanis lassabb, összetettebb és jóval aktívabb folyamat. A szöveg olvasása segít beleélni magad a történetbe, ilyenkor a szavak felfogása mellett a karakterek és a bemutatott fogalmak, felmerült kérdések is fontosak.

Azt érzed, amit olvasol

A könnyű olvasmányok, szórakoztató tartalmak csak a szavak dekódolásán alapulnak, nem többek pár percig megjegyzett információknál. A mély olvasás ezzel szemben a részletekkel, hasonlatokkal, utalásokkal előhozza a saját tapasztalatokat, érzéseket - mégpedig úgy, hogy ugyanazokat az agyterületeket aktiválja, mint amelyek akkor léptek működésbe, amikor az olvasottakhoz hasonló esemény érzelmeket váltott ki az emberből.

Nagyszerű gyakorlat ez az agynak, és hozzáadja a személyességet, az elfogultságot az olvasáshoz. Fejleszti az empátiát, összetett gondolkodásra ösztönöz, védi a mentális egészséget, ha pedig hihetünk a kutatóknak, 23 plusz hónappal gyarapítja az életet is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük