Nem könnyű folyton otthon, de muszáj kibírni: négy tipp, hogy ne őrülj meg karantén idején
Mindenkinek nehéz a jelenlegi helyzet, de pár apró trükkel könnyebben telnek majd az otthon töltött hétköznapok.

kiegyensulyozott4
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot aggasztó járványhelyzet nemcsak az egészségügyre, hanem a mindennapi életre is nagy hatással van. Sokan maradtak otthon kényszerűségből, ami a hangulatra, a testi és mentális egészségre is rányomhatja a bélyegét.

A karantén ideje hétköznapi kihívásokat is bőven tartogat mindenki számára: hol ér véget az egyik hét, és hol kezdődik a másik? Hogyan osztható be jól egy nap, egy hét, egy hónap, amikor senki nem tudja, meddig tart a rendkívüli időszak? Egyszerű, használható tippek segítségével könnyebb lesz ez az időszak.

A nap fix pontjai

Van, akinek az órára beosztott napirend jön be, de a legtöbb embernek ez túl kötött és nehezen betartható. Helyette érdemes találni egyvalamit, ami mindennap körülbelül ugyanakkor történik - és próbáld is ehhez tartani magadat. Lehet például az ebéd egy ilyen támpont, mindennap egy órakor.

kiegyensulyozott2
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

Vagy konkrét időpont helyett egy naponta ismétlődő szokás: ha például mindennap más időpontban kelsz vagy reggelizel, akkor is legyen meg pontosan, hogy az étkezés előtt minimum tíz percet mozogsz. Máris van minden napnak egy fix pontja, amihez könnyebb igazodni.

Kicsi, könnyen betartható célok

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kis lépések taktikája hosszú távon sokkal jobb eredményt hoz, mint az azonnali, drasztikus változtatás. Elég csak a megszegett újévi fogadalmakra vagy a spártai diétára gondolni, amit gyakran óriási evések követnek. Érdemes inkább kicsiben megpróbálni. Nemcsak könnyebb lesz, de sokkal eredményesebb is ez a módszer.

kiegyensulyozott3
Fotó: Patrik Giardino / Getty Images Hungary

Például ne akarj egyből mindennap lefutni tíz kilométert, helyette inkább minden reggel csinálj tíz guggolást és tíz fekvőtámaszt. Fontos, hogy a célkitűzést saját magadhoz igazítsd: ha neked a tíz kilométer futás nevetségesen könnyű cél, találj olyat, ami számodra vonzó, de nem teljesíthetetlen kihívás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt mondják, három hét elég, hogy egy-egy új szokás megszilárduljon, ha naponta csinálod. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, lesz idő ennek gyakorlására, szóval egy próbát mindenképp megér.

Tervezés - csak okosan!

Lehet még idén nyáron? Vajon beindul ősszel az iskola, óvoda? Ezekre a kérdésekre jelen pillanatban nem tudjuk a választ, ezért nem gondolkozz rajtuk túl sokat, és ne erősítsd a bizonytalanság érzését.

kiegyensulyozott1
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Most fontos, hogy mindenki inkább rövid távra tervezzen előre, fókuszáljon a jelenre és a belátható jövőre. Készíts heti menütervet vagy kezdj el egy néhány hetes edzéstervet. Mindenkiben jó érzést okoz, ha valami tőlünk függ, kiszámítható, betartható, de nem mutat túl messzire a bizonytalan jövő irányába.

A megérdemelt jutalom

Nem szabad elfelejteni, hogy nehéz időszakban kell most helytállnia mindenkinek, bármilyen élethelyzetben, munkakörben családi állapotban is vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy figyelmes légy önmagadhoz. Adj magadnak rendszeresen pihenőidőt, ajándék semmittevést, egy-egy apró jutalmat - kinek mi okoz örömet.

Te mit veszel fel, ha otthonról dolgozol? Sokan megmutatták, mit viselnek ilyenkor

A netezők vicces fotókon mutatták meg, mit vesznek fel az otthoni munkához a karantén alatt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük