Kóros anyagcsere-folyamatokat idéz elő a ketogén életmód - Óva int a szakorvos

Aki hosszú ideig tartja a ketogén életmódot, káros változást idézhet elő a szervezetében.

ketogén diéta veszélyei
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vonzónak tűnik a ketogén diéta által ígért kezdeti gyors fogyás? Az alacsony szénhidrátbevitel rövid távon beindíthatja ugyan a súlycsökkenést, hosszú távon azonban nem fenntartható, mert olyan kóros anyagcsere-folyamatot idéz elő, mely sem a szellemi, sem a testi állapotra nincs kedvező hatással.

Nem lehet jó életmód az, melynek során a test túlélő üzemmódba kapcsol. Helyette olyan módszert érdemes választani, amely hosszú távon fenntartható, a kívánt fogyás elérésével együtt életmódváltáshoz vezet, és segíti az eredmények megőrzését úgy, hogy nem marad ki az élet és az ételek élvezete.

Mi is az a ketogén diéta?

Azt már sokan tudják, hogy a ketogén diéta olyan táplálkozási szabályrendszer, melyben az extrém alacsony szénhidrátbevitel mellett a főként állati eredetű zsírok és zsíros húsok, halak, valamint az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek fogyasztása kapja a fő szerepet. A szinte csak ezekből az anyagokból való tápláléknyerésre a testnek azonban át kell állnia.

alacsony kalóriatartalmú omlet ketodiéta
Fotó: grandriver / Getty Images Hungary

Az egészséges anyagcsere-folyamat

- A szervezetünk az anyagcsere során folyamatosan kontrollálja a vér glükózszintjét, mind két étkezés között, mind táplálkozás után. A megfelelő működéshez hosszú távon minden tápanyagtípusra szükségünk van. Ha rövid távon alig eszünk szénhidrátot, attól azért még nem dől össze a világ - avat be az alapokba Dr. Farkas Kitti, a Rózsakert Medical Center szakorvosa. - Amint a szervezet rájön, hogy a gyomor felől nem érkezik szénhidrátutánpótlás, a máj elkezdi a raktárából a vérbe nyomni a tartalék glükózt, így stabilan tartja a vércukrot. Egyúttal arra is felkészül a test, hogy esetleg tartósan nem lesz szénhidrát, és ezért más üzemanyagot - zsírt - kell a sejteknek rendelkezésre bocsátani. De eközben a vércukorszint kontrollja végig tökéletesen működik. Egy fogyás beindítása tehát történhet egy rövid ideig tartó, alacsony szénhidrátbeviteles szakasszal. A gondok ott kezdődnek, ha életmódszerűen szeretnénk folytatni a ketogén diétát.

Glükóz helyett zsír?

Ha a szervezet zsírból nyer energiát, a folyamat a máj ez irányú korlátozott kapacitása miatt melléktermékkel jár. A maradékból a ketózis folyamatában ketontestek keletkeznek. A ketontestek a májsejtekből a vérbe kerülnek, ezt nevezik ketonaemiának. Amikor a vizeletben is megjelennek, az a ketonuria. Önmagában a ketózis nem veszélyes, hisz ez az a természetes folyamat, amikor a szervezet energiát csinál a zsírból.

ketogén étel zsíros
Fotó: Niyaz_Tavkaev / Getty Images Hungary

- A veszélyt az jelenti, amikor a vérben a ketontestek koncentrációja nagyon magas, mert ilyenkor a szervezet úgy érzékeli, hogy éhezik, és túlélő üzemmódba kapcsol. Ez kóros anyagcsereúthoz vezet, a fogyás a kezdeti siker után belassul, vagy leáll. Emellett a tápanyagbevitel sajátosságai miatt számos egészségügyi kockázattal kell számolni – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti.

A ketogén diéta legfőbb veszélyei

A túlzott zsírbevitelen alapuló diéták, így a ketogén is, a vérzsírértékek eltolódásával növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

A ketogén diéta a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt hiányállapotokat idézhet elő, illetve gyomorpanaszokat, hosszú távon akár gyomorfekélyt is okozhat. Ha kényszeresen kerülünk egy-egy tápanyagcsoportot, akkor az emésztési panaszokhoz vezethet. A ketogén túl zsíros, illetve rostszegény táplálékprofilja miatt nő az emésztőszervi megbetegedések valószínűsége.

ketogén étrend bélrendszeri problémák
Fotó: vitapix / Getty Images Hungary

A drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel fáradtságot, koncentrációhiányt, alvási zavarokat okozhat. Ennek hátterében az áll, hogy ketózis állapotában, glükóz hiányában a központi idegrendszer is ketontesttel próbál tankolni, és ebben a túlélő üzemmódban a szükséglete legalább egy részét ketontesttel fedezni. De ez nem a természetes energiaellátási módját jelenti.

Beüt a jojóeffektus

A ketogén diéta hosszabb távon való folytatása nehéz, mind fizikailag, mind lelkileg. A fent részletezett, panaszokkal járó hatások mellett sokan végül az étrend egyhangúsága és a belassuló fogyás miatt is a diéta abbahagyása mellett döntenek. Ilyenkor a sejtek ismét glükózhoz jutnak, de mivel korábban túlélő üzemmódban dolgoztak, azonnal raktározni kezdenek, ez pedig ahhoz vezet, hogy többet és gyorsabban hízik vissza a diétázó, mint amennyit leadott. A károsodott anyagcsere pedig csak sok odafigyeléssel állítható helyre, illetve minél több jojóhatás éri a szervezetet a megalapozatlan diétás módszerek követése miatt, annál nehezebb lesz a visszatalálás az egészséghez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Azt gondolom, a csodadiéták tehetnek róla, hogy egyre nő az inzulinrezisztenciával küzdők száma – véli Dr. Farkas Kitti. – A jojóeffektus számos egészségügyi kockázatot hordoz: kiváltója lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek, magas koleszterinszintet eredményezhet, nő az epehólyag-bántalmak kockázata, és nem utolsó sorban a lelki károk is súlyosak, amelyet az ismétlődő kudarc, az újra és újra bekövetkező súlyvisszanyerést okoz. A ketogén abbahagyása esetén kifejezetten magas a jojóeffektus kockázata.

A pénztárca is garantáltan karcsúbb lesz

Az egysíkú étkezésért, mely a ketogénre jellemző, ráadásul nagyon borsos árat kell fizetni. A nem idényjellegű zöldségek, mint az avokádó, a zsírdús tejtermékek, például a vaj, tejszín, zsíros sajtok, illetve a tenger gyümölcsei, valamint a tőkehúsok és különféle zsiradékok és olajos magvak kifejezetten drágává teszik ezt a diétát. Tehát még fizet is azért a diétába belevágó, hogy nagy eséllyel testi-lelki kudarcélmény érje. Dr. Farkas Kitti szerint, mint az élet annyi más területén, itt is igaz a mondás: nem mindig a legdrágább a legjobb.

- Ha a megfelelő ismeretekkel rendelkezünk testünk és anyagcsere-folyamatunk működéséről, nem dőlünk majd be csodadiétáknak, és felesleges költekezés és hiábavaló egészségügyi kockázatok helyett a saját életünket tehetjük értékesebbé.

Megtisztítják a szervezetet, és beindítják a fogyást: 10 méregtelenítő turmix hasi zsír ellen

Ha valaki úgy látja, hogy bármennyire is szeretné, de nincs mód gyökeres életmód-változtatásra, akkor is érdemes legalább egy egészséges turmixot naponta beiktatni, ami eltelít, serkenti az emésztőnedvek termelődését, és beindítja a fogyást a problémás területeken.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük