Az ízületek betegségei
A közhiedelemmel ellentétben az ízületeket érintő betegségek bármilyen korban érhetik az embert. Sokféle tünettel járnak és különböző lefolyásúak lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízület, vagy orvosi nevén articulatio, két vagy több szomszédos csontnak savós ízhártya és segédszalagok által eszközölt összeköttetése. A savós tokszalagon belül az ízületi üregben fekvő csontvégeket vékony ízületi porclemezek borítják, az üreget pedig íznedv tölti meg. Az ízületek biztosítják tulajdonképpen szabad mozgásodat. Sajnos az évek alatt a porcok és az ízületek kopnak, ez a kopás pedig abban nyilvánul meg, hogy mozgásod korlátozottá, fájdalmassá válik.

Az ízületi bántalmak igen elterjedtek hazánkban. Több, mint százezren szenvednek valamilyen reumatikus gyulladásban, a porckopásos megbetegedések száma pedig egymilliónál is több. Az ízületek alapvetően kétféle módon betegedhetnek meg:

 • gyulladás
 • degeneráció, elfajulás.

Reumás láz

A reumás láz a fiatalkor jellegzetes ízületi betegsége, melyet másképpen heveny sokízületi gyulladásnak is neveznek. Kilenc és tizenkét éves kor között a leggyakoribb, de tulajdonképpen az ötödik és a harmincadik életév között bármikor előfordulhat.

Tünetei:

 • hideglelés
 • 39-40 fokos láz
 • felső légúti hurut
 • mandulagyulladás.

Általában ezekkel a felsorolt a tünetekkel kezdődik, majd a betegség lefolyása alatt szépen lassan az összes ízület gyuladttá, és fájdalmassá válik.

PCP

A PCP kialakuláűsa általában a fiatalabb felnőtt korban jellemző. Leggyakrabban 30-40 év között veszi kezdetét, és nagyban megnehezíti a hétköznapokat.

Tünetei:

 • alacsony láz
 • egy-két ízület enyhébb gyulladása, duzzadása.

Bár tünetei enyhébbek, mint a heveny sokízületi gyulladásé, maga a betegség hosszabb és lassabb lefolyású. Következményeit tekintve, lassú víz partot mos típusú betegségnek lehetne nevezni, hiszen lassan, de biztosan juttatja a beteget mozgáskorlátozott állapotba. A betegség legjellegzetesebb tünete, a kezek elváltozása: az ujjak orsó alakúvá válnak, a tövüknél duzzadtabbak, a végük felé pedig elvékonyodnak és kifelé hajlanak.

Osteoarthrosis

Ez a betegség leginkább az idősebb korosztályt érinti. Kialakulásakor az ízületi porc elvékonyodik, a csontszerkezet megváltozik, és az ízfelszínek szélein különböző csontkinövések alakulnak ki. Máshol pedig csontritkulásos tünetek tapasztalhatóak ezzel egyidőben.

 

Porckorongsérv

A derékfájdalmak, illetve az isiászos jellegű fájdalmak nagy részét porckorongsérv okozza. Az öt ágyéki csigolya közül az alsó kettőt elválasztó porckorong valamilyen rossz mozdulat hatására kicsúszik a csigolyák közül és nyomást gyakorol a csigolyákat összekötő hátsó hosszanti szalagra, vagy az ezen futó idegekre. Az első esetben derékfájás, a másodikban isiász - vagy ismertebb nevén farzsába - tapasztalható. A isiászról tudni kell, hogy nem reumatikus betegség, hanem ideggyulladás, de az esetek nagy részében kapcsolatban áll a reumával.

Spondylosis

A gerinc rendkívül kellemetlen megbetegedése a spodylosis, mely egy gerincfajulási folyamat. A csigolyákat összekötő ízületek, illetve a csigolyaközi porckorongok elfajulása a kiváltó ok, melynek következtében romlik a csigolyák közti rugalmas összeköttetés. Szerencsére a gerinc nem válik teljesen merevvé, és a betegség előrehaladása a megfelelő kezeléssel megállítható. Leggyakoribb formája a lumbágó, mely deréktájon jelentkezik, fájdalmas és korlátozza a beteg szabad mozgását.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük