Vádligörcsök éjjel-nappal? Keresd az okokat, és szüntesd meg! (x)
Sokakat érint a kellemetlen probléma, eláruljuk, mit tehetsz ellene.

futok2100 1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt szinte már mindenki tudja, hogy a magnézium jó hatással van az izmokra, de azt már kevésbé értjük, hogy miért. Nézzünk tehát egy kicsit mélyebbre az izomműködést segítő vagy akadályozó jelenségek mögé!

Mindenki tapasztalt már izomgörcsöt akár futás, de akár még jóga közben is. A görcsös vádli miatt kínszenvedés minden lépés, és ahelyett, hogy ellazulhatnánk, éles fájdalom rántja össze a lábat. Ilyenkor az izomrostok összehúzódásáért és elernyedéséért felelős vékony szálak összecsúsznak, megfeszítik az izmokat, és nem engedik ellazulni. Attól függően, hogy jellemzően mikor tapasztaljuk ezt, következtethetünk az okokra.

Ha mozgás közben jelentkezik

Ha mozgás közben lép fel izomgörcs, az a vörös izomrostok oxigénhiányára utal. A hemoglobin, amely oxigént szállít – nem jut el az izmokba. Ha a vérben kevés a kalcium, a kalcium-magnézium arány megbomlik, amire az izom összehúzódással reagál.

Magyarán pótolni kell a kalciumot, de úgy, hogy helyes arány alakuljon ki a magnéziummal. Vagyis 2 egység kalciumhoz 1 egység magnéziumot kell bevinni. Fontos, hogy mindkettőt pótoljuk, mert ellenkező esetben a szervezet a saját raktáraihoz nyúl. Mivel a kalciumot a csontokból fogja elvonni, hosszú távon csontritkulás alakulhat ki. Ha a magnéziumot hagyjuk ki a koktélból, az izomgyengeséghez fog vezetni.

Ha alvás közben

Ha alvás közbeni jelentkezik a görcs, akkor ez egy aminosav, az L-glutamin hiányára utal, amely az izmokat körülvevő anyag 60%-át teszi ki. A jellemzően nyugalmi állapotban lebomló kortizol, vagy más néven stresszhormon a lebomlásához az L-glutamint használja, ha ez nem áll rendelkezésre a vérben, az izmokat körülvevő anyagból szerzi.

Ahogy ennek szintje csökken az izmok körül, azok összehúzódnak, görcsölni fognak. Ha nap közben túl magasra tornáztuk fel a stresszszintünket, akkor a több kortizol lebontásához több L-glutaminra lesz szükség. Ráadásul az aktív mozgás is egyfajta stresszt jelent a szervezet számára.

Érdemes tehát ilyenkor magnézium mellett – amely egyébként szerepet játszik a stresszszint szabályozásában is – proteint is fogyasztani. Ezzel a vérbe juttatjuk az L-glutamint, vagyis a kortizol a vérben lévő aminosavakat köti meg ahelyett, hogy az izmokat zsigerelné ki. Ha az izmok görcse nyújtózkodás közbeni jelentkezik, akkor ez egyértelműen magnéziumhiányra utal. Ilyenkor megint csak a kalciumot és magnéziumot kell együttesen pótolni.

E mellett a magnéziumnak szerepe van a glükóz energiává alakításában is, amely nélkül egyszerűen nem lennének képesek az izmok erő kifejtésére, de részt vesz az oxigénszállításban és a fehérje szintézisében is. A megfelelő magnéziumbevitel javítja a keringési funkciókat, de szerepet játszik a szív izmainak megfelelő működésében, ritmusának szabályozásában is.

Ezt is szeretjük