Pszichológiai szakrendelés tb-alapon is elérhető: van, ahova beutaló sem kell
Kevesen tudják, hogy a pszichológiai szakrendelés tb-támogatással is igénybe vehető.

beszelgetes pszichologus
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szorongásokkal, pánikrohamokkal, hangulatzavarokkal sokan azért tartanak felkeresni egy orvost, mert nem szeretnének gyógyszereket, antidepresszánsokat szedni. A magánpszichológus azonban jelentős anyagi terhet jelent, amit nem mindenki engedhet meg magának.

A közismert pszichiátriai szakrendelés mellett pszichológiai ellátás, szakszerű pszichoterápia is elérhető társadalombiztosítással, NEAK-támogatással.

Pszichológiai rendelés tb-alapon

A háziorvostól kapott beutalóval vagy egyes intézményekben közvetlenül, időpont kérésével is felkereshető pszichiátriai szakellátás, ahonnan továbbirányíthatnak pszichológushoz. 

Kézenfekvő megoldást jelenthetnek az illetékes pszichiátriai gondozók, mentálhigiéniai ambulanciák, amelyekbe beutaló kérhető a háziorvostól. Az intézménytől és azok leterheltségétől függően arra érdemes felkészülni, hogy sok esetben hosszú ideig kell várakozni a váróteremben.

A pszichiátriai rendelést követően küldhetik tovább az embert szükség szerint pszichológusi tanácsadásra, előre egyeztetett időpontra. Ezt a szándékot érdemes a páciensnek is jeleznie az adott pszichiáternek.

Néhány intézmény azonban beutaló nélkül is fogadja az ország bármely területéről érkező pácienseket, amivel elméletben több kör is kikerülhető. Az ellátás itt is térítésmentes tb-támogatottak részére. Az ország egészében érdemes tájékozódni a lehetőségről, az alábbiakban két fontos intézményt ismerhetsz meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ambuláns ellátás a Semmelweisen

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Mentálhigiénés és Pszichoterápiás Ambulanciájára egy telefonos időpont-egyeztetést követően lehet bekerülni, első körben egy állapotfelmérő beszélgetésre.

Itt a pácienseket szorongással, pániktünetekkel, hangulatzavarokkal, depresszióval, anorexiás vagy bulimiás magatartással, valamint enyhébb, életvezetési problémákkal is fogadják.

Családi problémákban is van segítség

A családban gyökerező problémák megoldásában adhatnak támaszt a kerületi nevelési tanácsadók és a családsegítő szolgálatok, amelyekben ugyancsak fontos szerepet kaphat a pszichológiai tanácsadás.

Ilyen jellegű gondok esetén érdemes tenni egy próbát a segítségkérésre, noha a leterheltség sajnos itt is jelen lehet, várakozás nélkül ma csak kevés intézménybe lehet bekerülni.

Csoporthangsúlyos terápia Budatétényben

A budatétényi Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézete is felkereshető a problémákkal, az érdeklődő páciensek első körben itt is egy személyes, állapotfelmérő beszélgetésen vesznek részt, amelyre keddenként 9 és 11 óra között személyesen kell jelentkezni.

Érkezési sorrendben fogadják az embert, így érdemes felkészülni arra, hogy a várakozás időt vehet el, majd a beszélgetés után telefonon keresik meg a pácienst. Felkereshető súlyosabb pszichotikus és személyiségzavarral is, a kezelések többsége csoporthangsúlyú pszichoterápiás, esetenként gyógyszerrel kiegészítve. Elérhető itt pszichodráma, zeneterápia, mozgásterápia is. Az ellátás tb-vel térítésmentes, ám az alapítványi támogatás jól jön az intézménynek.

Stresszoldás természetesen

A krónikus stressz rendkívül megviseli az ember szervezetét. A pszichológus felkeresése mellett magad is sokat tehetsz a legyőzéséért: a következő tíz módszernek bizonyítottan stresszoldó hatása van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük