Influenza, látásromlás, bőrproblémák ellen

Így fogyaszd az A-vitamint!

Nem csak a szemedre vigyáz. Az A-vitamin az influenzaszezon egyik nélkülözhetetlen immunerősítője.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az A-vitamin az egyik legkorábban felfedezett vitamin. Életfontosságú vegyület, mely hozzájárul az éleslátás, az egészséges bőr és az erős immunrendszer kialakulásához. Nagy mennyiségben szem- és bőrbetegségek, valamint különböző fertőzések kezelésére alkalmas.

Mit kell tudnod az A-vitaminról?

Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin. A szervezet az A-vitamin egy részét állati zsírokból szerzi, másik részét pedig maga állítja elő a bélből felszívódó béta-karotinból, valamint a gyümölcsökben és zöldségekben található egyéb karotinoidokból.

Az A-vitaminból a szervezetben retinoidok képződnek. Elnevezésük onnan ered, hogy az A-vitamin segíti elő a retinában lévő pigmentképződést, ami lehetővé teszi a látást.

Mennyi A-vitaminra van szükséged?

Az ajánlott napi mennyiség körülbelül 1 mg. Ennél nagyobb adag csak terápiás célból használható. A szükségesnél kisebb mennyiség farkasvaksághoz vezethet, és jelentősen csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. A fertőzések, mint a tüdőgyulladás, szintén fokozzák a vitaminfelhasználást, ily módon kiürítve a szervezet A-vitamin-készletét.

Mivel az A-vitamin zsírban oldódó, akár túl is adagolhatod, ennek jelei: kiszáradt, repedezett bőr, törékeny körmök, hajhullás, ínyvérzés, fogyás, kimerültség, émelygés.

Így fogyaszd!

A multivitaminok gyakran béta-karotin formájában tartalmaznak A-vitamint. Az A-vitamint vízzel ajánlatos bevenned, de a felszívódást segíti, ha egyidejűleg zsiradék is kerül a szervezetbe. Az E-vitamin és a cink is segíti a szervezet A-vitamin-felhasználását.

A 15 legjobb vitaminforrás

Nézegess képeket!

Elolvasom

Természetes források

Sok A-vitamin található a halhúsban, a tojássárgájában és a nagy zsírtartalmú tejben. A sötétzöld, sárga, narancssárga és piros húsú gyümölcsökben és zöldségekben - például a sütőtökben, sárgarépában - nagy adag béta-karotin és egyéb karotinoidok is vannak, melyeket a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít.

Táplálkozz minél egészségesebben!

Az egészséges életmód egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. Ha úgy érzed, még nem tökéletes az étrended, nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült videónkat!

Influenza és fertőző betegségek ellen

Ha betegségmegelőzésről, illetve immunerősítésről van szó, a legtöbb embernek a C-vitamin ugrik be először. Az A-vitamin azonban hasonlóan fontos szerepet játszik a fertőzések elleni harcban. Elsősorban a nyálkahártyák és a bőr ellenálló-képességét fokozza: így felel az elsődleges védelmi vonal megfelelő működéséért. Az immunrendszert erősítve az A-vitamin nem hagy esélyt olyan fertőzéseknek, mint a torokgyulladás, a megfázás, az influenza vagy a hörghurut.

Szemed védelmében

Az A-vitamin közismert tulajdonsága, hogy segíti a szem működését, különösen az éjszakai látást támogatja azzal, hogy hozzászoktatja a szemet az erős fény után a sötéthez. A retina fényérzékeny sejtjeiben az A-vitamin hatására jön létre az ingerület. Vagyis ennek a vitaminnak komoly szerepe van a képalkotás folyamatában is. Hiányában farkasvakság - más néven szürkületi vakság - alakul ki.

Ekcéma, akné és száraz bőr ellen

Az A-vitamint az 1940-es években alkalmazták először bőrbetegségek - például akné vagy pikkelysömör - kezelésére, akkor azonban még túl nagy mennyiségben használták, ami mérgező volt.

A tudósok később kifejlesztették az A-vitamin egy biztonságosabb származékát - ez a retinoidsav -, ami napjainkban már vényre felírható gyógyszer. Az A-vitamin kisebb adagja többféle bőrbetegség, például az akné, a száraz bőr, az ekcéma, a rosacea és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Továbbá segíti a különböző bőrsérülések - vágások, horzsolások, égések - gyógyulását.

Cikkünk a Reader’s Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük