Így távolítsd el szakszerűen a méhfullánkot!
3 gyorssegély csípésekre
Ha már megtörtént a baj, szedd ki a fullánkot, és kezeld a sérülést!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő velejárója, hogy megjelennek a természet apró lakói, többek között a méhek is, akik a mézgyűjtés közben olykor az embert is megtalálják, és önmagukat nem kímélve mélyesztik fullánkjukat a testbe.

Ha te sem tudtad elkerülni az aprócska szerencsétlenséget, akkor sajátítsd el a fullánk kiszedésének nagyon egyszerű módját, illetve ismerj meg néhány házi praktikát, mellyel a fellépő viszkető és fájó érzést megszüntetheted.

A csípések kiváltó oka

A rovarok erős szagok, például parfüm vagy verejték jelenlétében fenyegetve érezhetik magukat. A hirtelen mozdulatok is zavarhatják őket, ezért jobb, ha nyugodtan megállsz, amikor a rovar közelít hozzád, és megvárod, amíg elmegy.

Normál esetben a rovarok nem csípnek meg, ha nem érzik úgy, hogy megtámadtad az élőhelyüket. Ha mégsem sikerül elkerülnöd a szerencsétlen balesetet, a későbbi fertőzések megelőzése érdekében a csípés helyét tartsd nagyon tisztán, mivel a rovarok gyakran hordoznak kórokozókat.

Akár halálos is lehet

A csípések általában nem okoznak szövődményeket, hacsak nincs belőlük sok. Ám abban az esetben, ha allergiás vagy a csípésre, akár életveszélyes állapotba is kerülhetsz. Az ilyen típusú csípések okozta tünetek egyénfüggőek, a hatás lehet helyi vagy általános.

Tünetek

  • Változó a fájdalom intenzitása.
  • A megcsípett bőrterület piros és ég.
  • Méhcsípéskor látható a beékelődött fullánk.
  • A gyulladt területen kiemelkedő, kemény hólyagok jelennek meg.

Így távolítsd el a méhfullánkot!

A legtöbb esetben a csípések kezelhetők otthon, ha az illető nem allergiás. Először is próbáld megnyugtatni a sérültet - különösen, ha gyerekről van szó -, és hagyd nyugodt helyen pihenni. Csak ezt követően távolítsd el a fullánkot.

Találd meg az irányt is!

A hangyák és a darazsak újra tudják használni a fullánkjukat, a méheké - különösen a mézelő méheké - azonban beékelődik a bőrbe. A méhfullánk mérgező anyagokat és kórokozókat tartalmaz, melyek a csípés után finoman eloszlanak a bőrben. A méhfullánkot ki lehet nyomni a bőrből a hüvelykujjat és a mutatóujjat összeszorítva: így megelőzhető, hogy még a fullánkban maradt folyadék bejusson a bőrbe. Óvatosan abba az irányba kell nyomni a fullánkot, amelyik irányból behatolt.

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Gyorssegély: levendula, alkohol, jégkocka

A levendulaolaj antibakteriális hatása miatt a méhcsípés kezelésére kifejezetten alkalmas. Nemcsak fertőtleníti a sebet, hanem enyhíti a fájdalmat és a viszketést, nem utolsósorban pedig bőrregeneráló hatású. Dörzsöld be az érintett felületet néhány csepp illóolajjal, majd hagyd, hogy beszívja.

A méhek a sebbe gyakran kórokozókat juttatnak, ezért a szappanos víz és az alkohol szintén remek fertőtlenítő együttes. Végül pedig annak érdekében, hogy csökkentsd a gyulladást, a fájdalmat és a méreg felszívódását, jégkockával hűtsd le a fertőtlenített területet.

Cikkünk megírásában az Elsősegély című könyv segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

pakolas
  • házi gyógymódok
  • rovarcsípés

Rovarcsípés és szem alatti táskák ellen

meh virag
  • fájdalomcsillapító
  • házi gyógymódok

3 gyorssegély fájdalmas nyári csípésekre

Ezt is szeretjük