Hüvelyplasztika: milyen esetekben lehet szükséges a nőgyógyász szerint?
Milyen műtétek tartoznak a hüvelyplasztika körébe?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vaginaplasztika szó sokak fejében kapcsolódik össze egy másik kifejezéssel: úri huncutság.

Valójában a hüvelyt érintő plasztikai műtétek igen szerteágazóak. A témában dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztük.

Vaginaplasztika: mit jelent a kifejezés?

- A vaginaplasztika kifejezése a magyar nőgyógyászati nevezéktanba ilyen formában nem igazán épült be, annak ellenére, hogy a hüvelyfali plasztika a gyakorlatban rutin beavatkozás, így érdemes elsőként a fogalmakat egy kicsit pontosítani - kezdi dr. Oláh Orsolya.

Hüvelyképző és nemátalakító műtétek

Vagino- vagy vaginaplasztika néven az angol szakirodalom magában foglalja a hüvelyképző műtéteket - olyan női pácienseknél, akiknek fejlődési rendellenesség miatt nem fejlődött ki a hüvely -, de idetartozik a nemátalakító műtétek közül a pénisz inverzió is - amikor péniszből képeznek hüvelyt műtéti úton.

Klasszikus hüvelyplasztika

- A klasszikus hüvelyplasztika a magyar nőgyógyászati gyakorlatban a mellső és a hátsó hüvelyfal süllyedésének, régi nevén a húgyhólyagsérvnek és a végbélsérvnek a műtéti rekonstrukciója, ami viszont inkább a medencefenék helyreállító sebészetéhez tartozik, mintsem a plasztikai műtétekhez. Orvosi okokból, terápiás célból végezzük el az utóbbi kettőt, hiszen ezek többek között komoly vizelet- és széklettartási problémákat és fájdalmat okozhatnak.

Intimlézeres technikák

Bár nem egy igazi műtétről van szó, érdemes megemlíteni az újabban elérhető intimlézeres technikákat, melyekkel vágás nélkül érhető el hüvelyszűkítés, vagy esztétikailag fiatalabb kinézetű szeméremtest, kisajak. A speciális technológia termikus hatást fejt ki a hüvelyfal szöveteire, ezáltal stimulálja a kollagén újrarendeződést és a kollagén-szintézist a hüvelyhámban és a kollagénben gazdag medencei kötőszövetben.

Kisajak-, nagyajakplasztika

Emellett vaginoplasztika néven ismerni a kisajak- , nagyajak- és szeméremdomb-plasztikát is, a szűzhártya-helyreállítást, illetve a hüvelyt szűkítő és tágító műtéti beavatkozásokat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a kisajakplasztika, és jellemző ezekre a beavatkozásokra, hogy a nőgyógyászokon kívül több erre specializálódott plasztikai sebész is foglalkozik velük. Van, ahol a két szakember közösen operál.

Milyen esetekben lehet szükség hüvelyplasztikára?

A hüvelyképző, illetve a klasszikus hüvelyplasztikai műtétek mellett van létjogosultsága a kisebb plasztikai beavatkozásoknak is. Orvosi szemmel is.

- Egy hüvelyszűkítő vagy -tágító műtétnél természetesen nem egy klasszikus értelemben vett betegséget gyógyítunk, ellenben rengeteg pozitív pszichés hatása lehet egy eredményes műtétnek - mind a páciens önbizalmára, mind a szexuális életére nézve - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

A kisajak megnagyobbodása többnyire csak esztétikailag zavaró, de nemegyszer találkozik a szakember azzal, hogy olyan mértékben megnőtt, hogy a pácienst már zavarja a járásban, és fájdalmat okoz mozgás közben. Ebben az esetben ez már nem egy hiúsági kérdés, hanem egy kezelendő nőgyógyászati probléma.

Hol végeznek hüvelyplasztikai műtétet?

A komplikáltabb hüvelyképző műtéteket csak bizonyos nagyobb centrumokban, egyetemi klinikákon végzik rutinszerűen, de a süllyedéses elváltozások rekonstrukcióját minden nőgyógyászati osztályon gyakorolják.

A felsorolt határterületi, nőgyógyászati-plasztikai beavatkozások is elérhetőek a legtöbb állami fekvőbeteg intézményben, de mivel még a súlyosabb betegségek esetében is sokszor csak hosszabb várólista után kerülnek elvégzésre, a páciensek jelentős része inkább egy magánfinanszírozott egészségügyi központot választ a problémái megoldására.

Mikor támogatja az OEP?

- Ha egy páciens egyedül esztétikai probléma miatt kéri a műtét elvégzését, úgy az OEP nem támogatja a beavatkozást, és maradnak a magánklinikák. Ellenben ha a problémának az egészségre igazolhatóan káros hatása van, vagy komoly pszichés önértékelési zavart okoz, úgy állami intézményen belül a társadalombiztosítás terhére is kérhető a műtét - tudtuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Ezt is szeretjük