A hüvelygyulladás 5 tünete
A hüvelygyulladás igen gyakori probléma, ennek ellenére a nők nagy része nem veszi komolyan. Főleg nem télen - ahogy a kutatások is bizonyítják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a hüvelygyulladás?

A hüvelygyulladás gombás, vagy bakteriális fertőzés során alakul ki, mely hatására a hüvelyben található baktériumok egyensúlya és a hüvely természetes ph értéke felborul. Az így tapasztalható tünetek alapján könnyedén kiszűrhető, hogy milyen típusú gyulladásról van szó.

A női hüvelyben egészséges állapotban is találhatóak baktériumok, sőt folyás is tapasztalható. A tejsav baktériumok nagyobb számban vannak jelen, ezért a folyás általában savas, mely a különböző fertőzésektől védi a hüvelyt. A hüvelygyulladás során a tejsav baktériumok száma lecsökken, viszont felszaporodnak azok, melyek előtte csak kis számban voltak jelen. Ennek hatására a hüvely könnyebben fertőződik és különböző tüneteket produkál.

Érdekes adatok

A hüvelygyulladás - vagy más néven a vaginitisz – a felmérések szerint mindent nőt érint életében legalább egyszer. Ehhez képest a nők hatvan százaléka csak hetek, hónapok múltán megy el orvoshoz és kezelteti problémáját.

Egy norvég egészségügyi szervezet tavaly az ügyben végzett felméréseket, hogy mi lehet az összefüggés az évszakok és a vizsgálatok gyakorisága között. Egy előző kutatás során ugyanis felfedezték, hogy a nők télen ritkábban járnak orvoshoz és így sok nőgyógyászati probléma kezeletlen marad. A felmérés során az összefüggésre nem jöttek rá, de a számok pontosan azt támasztják alá, hogy valami miatt télen az orvosi várókban lényegesen kevesebb nő várakozik.

A hüvelygyulladás 5 tünete

  1. Csípő, viszkető érzés.
  2. Diszkomfort érzés a hüvely környékén.
  3. Rendellenes hüvelyfolyás: sűrű aludttejszerű, bűzös, ragacsos, vagy nagyon folyékony, tiszta fehér.
  4. Fájdalom vizeletürítés és közösülés közben.
  5. Viszkető érzés a hüvely belsejében és körülötte.

Mire utalnak a jelek?

Ha rendellenes folyást tapasztalsz, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Persze nem árt, ha tisztában vagy, hogy melyik típusú folyás és egyéb tünet, milyen gyulladást jelez.

Bakteriális fertőzés

A folyás kifejezetten kellemetlen szagú – leggyakrabban halszagú – és nagyon bőséges. Ezt kísérheti erős, nehezen elmúló belső viszketés is, mely gyakran terjed kis a hüvely környékére is.

A bakteriális fertőzéseket a hüvely ph értékének felborulása okozza, mely hatására baktériumok szaporodnak el. Ez a leggyakoribb kiváltó ok, különösen a szexuálisan aktív életet élő nők körében. A partnerek váltogatása ugyanis nagyban közrejátszik, de előfordulhat monogám kapcsolatokban is. A hüvelyzuhany például okozhatja a természetes ph megváltozását. Kezelése azért különösen fontos, mert hosszútávon okozhat kismedence-gyulladást, valamint komplikációkat a terhesség alatt.

Hüvelygyulladást okozhat egyéb, felsőlégúti megbetegedés is. Elsőre talán furcsának tűnik a két betegség közti összefüggés, de bizonyítottan létezik. A fertőzést okozó baktérium lejuthat az intim zónába a vérárammal, de manuálisan is. Ha például köhögés, tüsszentés után mész vécére, és elfelejtesz kezet mosni, máris teret engedsz a fertőzésnek.
Természetesen egyéb úton is kaphatsz hüvelygyulladást. Növelik a kockázatot az uszodák, vagy a közösen használt törölközők, mosdószivacsok is.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzést könnyedén felismerheted, hiszen fájdalmat okoz közösüléskor, illetve vizeletürítéskor is. Ritkán jár folyással, de ha igen, akkor a váladék nagyon sűrű, viszont nem olyan bő.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Előfordulása nem áll szoros összefüggésben a szexuális szokásokkal, sokkal inkább a kezeletlen cukorbetegségre, az orális fogamzásgátlókra, a hüvelyöblítőkre és a rosszul szellőző, mesterséges anyagból készült fehérneműkre vezethető vissza. A kezelés tablettákkal, kenőcsökkel és kúpokkal történik, de ha valaki egyszer gombás fertőzésen esik át, akkor gyakrabban számíthat rá a jövőben is.

Ezt is szeretjük