Miért fontos az orrdugulás kezelése? Meglepően káros hatása lehet
A kezeletlen, tartós orrdugulás következményeiről és kezeléséről fül-orr-gégész beszélt.

orrdugulás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szabad orrlégzés biztosítása nagyon fontos annak érdekében, hogy ne kapjunk el további betegségeket azzal, hogy a szánkon vesszük a levegőt. 

Az elhúzódó orrdugulás kezelése azért is fontos, mert a szájlégzés miatt idővel még rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosa a tartós orrdugulás következményeiről és kezeléséről beszélt.

Az orrlégzés szerepe

Orrunk a szaglás mellett jó néhány fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőhöz ér a belélegzett levegő.

GettyImages-577938810
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikroméretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak. 

Mi történik, ha valaki nem az orrán át lélegzik?

Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs ami megszűrje, emellett a torok is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek. 

Mi okozhat tartós orrdugulást?

- A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip vagy heveny felső légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladás lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg vény nélkül vásárolható orrcseppeket huzamosabb ideig használ az orrdugulás megszüntetésére, ám az előírt időn túl alkalmazva végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást - mesél tapasztalatairól dr. Augusztinovicz Monika.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arra is felhívja a figyelmet, hogy aki egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően gyógyszerekkel vagy műtéttel megszüntethető a probléma, és megelőzhetők a szövődmények.

Ételek és italok megfázás és orrdugulás ellen

Néhány táplálék hatékonyan bevethető nátha és megfázás ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük