Szívtáji fájdalmat, izomgyengeséget is okozhat a hideg: 9 dolog, amire figyelj jobban ilyenkor
A hideg idő beköszöntével különböző, kellemetlen tünetekkel járó betegségek is megjelennek.

GettyImages-1283569631
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg idő egészségi hatásairól tett közzé tájékoztatót a Nemzeti Népegészségügyi Központ, röviden NNK a Facebookon.

Bőrproblémákat, súlyosabb esetben szívtáji fájdalmat is okozhat a hideg időjárás - írták az MTI oldalán.

A hideg idő hatása

Az NNK szerint a hideg idő előidézhet fokozott könnyezést, orrfolyást, nehézlégzést, izomgyengeséget, korlátozott mozgást, okozhatja az ízületek duzzadását és megmerevedését is. A hideg kiszárítja a bőrt, amely viszkethet, begyulladhat, hámlani kezdhet, a végtagokon elfehéredhet, zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. Súlyosabb esetben pedig akár szívtáji fájdalom, ritmuszavar is előfordulhat - írták.

Tanácsok a hideg alatt

Az NNK több tanácsot is megfogalmazott. Kiemelte, a réteges öltözködést, a sapka, a sál, a kesztyű viselését. A nedves ruhát, lábbelit pedig mielőbb szárazra kell cserélni. A hidegben ajánlott mozogni, az ugyanis javítja a keringést. Mivel mínusz 10 Celsius-fok alatt fennáll a fagyás veszélye, fémtárgyat nem ajánlott kesztyű nélkül megfogni.

A kihűlt testrészeket nem szabad dörzsölni, hanem langyos vízzel kell felmelegíteni - emelték ki. Javasolt a sok folyadék fogyasztása. Az alkohol viszont kerülendő, mert az fokozza a hőleadást, kitágítja az ereket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Fontos továbbá a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Ajánlott az E-vitaminban és olajokban gazdag krémek használata az arcon és a kezeken - derül ki az NNK tanácsaiból.

Észrevétlenül növelik a fűtésszámlát

Két fontos figyelmeztető jel van, ami arra felhívja a figyelmet, hogy a hő valahol elszökik a lakásból.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük