Átadható kézfogás vagy csókolózás útján a hepatitisz C? Ezek a tünetek hívhatják fel a figyelmet a májgyulladásra

A májgyulladással kapcsolatban sok téves információ kering.

GettyImages-981778970
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hepatitisz, vagyis a májgyulladás leggyakrabban vírusfertőzés vagy alkoholbetegség miatt alakul ki, bár mérgező anyagok, drogok következtében és bizonyos állapotok, például autoimmun betegségek miatt is megjelenhet.

Öt fő típusa közül a B és a C a leggyakoribb. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint számos félreértés és kérdés merül fel a hepatitisz C kapcsán, amelyeket érdemes tisztázni.  

Fontos kérdések a hepatitisz C-ről

A hepatitisz minden típusa súlyos?

A hepatitiszvírusok meglehetősen különbözőek, ezért az általuk kiváltott betegségek is azok. A leggyakoribb A, B és C típusok is másként hatnak a szervezetre. A hepatitisz A gyors, erős tünetekkel járó betegséget okoz, de nagyon ritkán jár súlyos komplikációval vagy elhúzódó panaszokkal. A hepatitisz B főként akkor válik súlyossá, ha a vírusfertőzés krónikussá válik, de ez csak 2-6%-ban fordul elő.

A hepatitisz C nem okoz panaszt eleinte, de az esetek 60-80%-ában krónikussá válik, ami miatt megnő a májdaganat és a cirrózis kockázata - ha nem történik kezelés. Éppen ezért lehet fontos az A és B típus elleni oltás (egyelőre csak ezekre létezik) és a C típusra vonatkozó szűrés. 

Lehet szoptatni hepatitisz C fertőzés mellett?

A hepatitisz C vírus nem terjed anyatejjel, de sebes vagy vérző mellbimbók esetén a gyógyulásig átmenetileg fel kell függeszteni a szoptatást.

A májgyulladás átadható kézfogás és csókolózás által?

Sem csókolózással, sem kézfogással, köhögéssel, közös étkészlethasználattal nem adható át a hepatitisz, ugyanis vér útján terjed. Legyakrabban megosztott injekcióstűvel, nem steril tetoválóeszközökkel, szülés során fertőződhet meg valaki, és ritkán a nemi érintkezés kapcsán.   

Szabad szexelni, ha valaki hepatitisz C fertőzött?

A hepatitisz C vér útján terjed, éppen ezért a nemi érintkezés önmagában nem tilos, bár az anális közösülés és a menstruáció alatti érintkezés komoly kockázatot jelent. A gyakori partnerváltás és a HIV-fertőzöttség rizikófaktornak számít, így ha valaki nem monogám kapcsolatban él, mindenképpen ajánlott óvszert használnia minden alkalommal. 

Minden hepatitiszfertőzött besárgul?

A sárgaságot a máj problémája okozza, és mivel nem minden hepatitiszfertőzés károsítja azonnal a májat, ezért nem feltétlenül jelenik meg a sárgaság sem. Sokaknak akár évtizedekig nincsenek tünetei, bár a diagnózis és a kezelés már ekkor is nagyon fontos lenne. 

Meg lehet fertőződni másodszor is hepatitisz C-vel?

Sajnos igen. Ha valakinél már gyógyszerrel kezelték a hepatitisz C-t, és kigyógyult belőle, azzal még nem keletkeztek antitestek a szervezetében, így nem védett. (Ez csak oltással lenne elérhető, ami egyelőre C típus esetében még nem létezik.) Vagyis a gyógyult betegeknek adott helyzetekben ugyanolyan fontos az elővigyázatosság.

Valóban komoly mellékhatásai vannak a hepatitisz C elleni gyógyszereknek?

A modern készítményeknek csak kevés és jól tolerálható mellékhatása lehet. A szükséges 8-12 hetes gyógyszeres kezeléssel pedig az esetek több mint 90%-a gyógyítható. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiknek fontos a szűrés?

- A hepatitis C legnagyobb veszélye abban áll, hogy mivel nem feltétlenül okoz tünetet, gyakran csak egy más okból végzett laborvizsgálat miatt derül fény a jelenlétére, így a kezelés is csak később kezdődhet meg - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos csoportok veszélyeztetettebbek:

  • az intravénás droghasználók,
  • akik vérkészítményt kaptak 1987 előtt, vagy vérátömlesztésen, szervtranszplantáción estek át 1992 előtt,
  • akik olyan donortól kaptak vért, akit később hepatitisz C-vel diagnosztizáltak,
  • akik egészségügyi dolgozóként hepatitisz C-pozitív betegekkel dolgoztak,
  • akiknek az édesanyjuk hepatitisz C-pozitív,
  • HIV-pozitív személyek,
  • hosszú távú hemodialízisben részesülnek,
  • akiknek tartósan magas GP-szint mutatkozik a laboreredményeiben.

A rizikócsoportokon túl mindenkinek fontos a kivizsgálás, aki olyan tüneteket tapasztal, mint a sárgaság, az étvágytalanság, megmagyarázhatatlan fogyás. A megfelelő tesztekkel kideríthető, hogy hepatitis C vagy más állapot okozza-e a panaszokat. 

8 erős, májvédő gyógynövény

A májbetegségek hátterében többféle tényező is állhat, a genetikán, az autoimmun megbetegedéseken túl például vírusfertőzések, illetve az életmód is szerepet játszhat a kialakulásukban. Világszerte kifejezetten sok embert érint például a nem alkoholos zsírmáj, ami kezelés hiányában májelégtelenséghez is vezethet. A máj épségének megóvásához fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, és a vizsgálatok szerint egyes gyógynövények is a segítségedre lehetnek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük