4 betegség, amit a kedvencedtől is elkaphatsz: de megelőzheted a fertőzést
A kutya az ember legjobb barátja. Ismerjük a mondást. A kórokozók viszont, amiket a szőrén cipel, nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Millió kérdés merül fel az emberben, mielőtt háziállatot vesz, legyen az papagáj, kutya, vagy akár kiscica. A kérdésekre csak akkor kaphatsz igazán kielégítő választ, ha először megismerkedsz azokkal a lehetséges betegségekkel, melyeket általában a háziállatok terjeszthetnek.

Leptospirózis

A leptospirák számos emlős állatot, madarat, halat, hüllőt betegítenek meg. Az ember általában kutyáktól, vadállatoktól, illetve rágcsálók vizeletétől fertőzött víztől kaphatja meg. A vizelettel ürülő leptospirák nedves talajban sokáig fertőzőképesek maradnak. A sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül szervezetbe jutó kórokozók a véráram segítségével eljutnak a belső szervekhez. Sokszor tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel zajlik le a betegség, ezért van, hogy egészen másnak tulajdonítjuk.

Tünetei

A betegség lappangási ideje nagyjából 1-2 hét. Ezután magas lázzal, izomfájással, hasi fájdalommal, hányással, kötőhártyagyulladással és bevérzéssel kezdődik. Ez az állapot általában 1 hétig tart.
A betegség második szakaszának legjellemzőbb tünete a sárgaság, amikor a beteg bőre feltűnően besárgul. Általában emellett még máj- és veseelégtelenség is kialakul, mely akár halálos veszélyig is súlyosbodhat. Azoknál a betegeknél, akiknél nem jelenik meg a sárgaság, jellemzően agyhártya-, tüdőgyulladás, ízületi gyulladás és bőr alatti bevérzések alakulnak ki. Mindkét esetben láztalan marad a beteg.

Ornitózis

Ezt a betegséget kizárólag madarak terjesztik. A látszólag egészséges állatok ürüléke is tartalmazhat kórokozókat. Különösen veszélyeztetettek a baromfik, a galambok vagy a díszmadarak közül a papagáj.

Tünetei

A betegség magas lázzal, hidegrázással, fejfájással, gyengeséggel kezdődik. A második szakaszban tüdőgyulladás alakul ki, melyet hányás, hányinger, zavartság kísér. A kezeletlen betegek is kigyógyulnak belőle 3 hét alatt, de kezeléssel akár egy hét alatt kikúrálható belőle a beteg.

Liszteriózis

A liszteria baktérium közel 50-féle házi és vadon élő állatban megtalálható, de jellemző még madarakban, kullancsban, egyéb páncélosokban és halakban is. A baktérium életben marad nedves környezetben, pocsolyákban, folyók mentén, hulladékgyűjtőkben. Sőt, még a hűtőszekrény hőmérséklete sem viseli meg, fertőzőképessége nem sérül.

Tünetei

Leginkább bőrt érintő tünetekkel rendelkezik. Kiütések, apró fekete pontok, bevérzések, a garatban és a bőrben egyaránt kialakulhatnak apró csomók.
A baktérium erejét jól szemlélteti az a tény is, hogy ha a kismama megfertőződik, a fertőzés méhen keresztül, vagy akár szülés közben is átterjedhet a babára. Halva születést és vetélést is okozha!

Macskakarmolás okozta betegség

A macskabolha egyik macskáról terjeszti a betegséget a másikra. Legtöbbször az ember karmolással, vagy harapással kapja meg, de megtörténhet a fertőzés közvetlenül a bolha által is.

Tünetei

A sérülés helyén, amennyiben karmolás, vagy harapás által történik a fertőzés, egy hónapon belül, mely akár három nap is lehet, piros göb alakul ki. A göböt hólyag, a hólyagot pedig fekély váltja fel. Általános tünetként ezt a folyamatot hőemelkedés, láz, rossz közérzet, étvágytalanság, izomfájás, fejfájás kíséri.
Előnye a legtöbb állat okozta betegséggel szemben, hogy a legtöbb esetben gyógyszeres kezelés nélkül is, magától meggyógyul.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük