Hasi fájdalmak, émelygés
Így ismerd fel az epekő első jeleit!
A közérzeted nem az igazi? Időnként heves hányinger vagy hasi fájdalom tör rád? Lehet, hogy epeköved van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők kétszer hajlamosabbak az epekőre, mint a férfiak, és bár a betegség elsősorban a túlsúlyos és középkorú emberek körében jelentkezik, akár a te életedet is megkeserítheti.

Persze a rizikófaktorok kiiktatásával - például a zsíros ételek elkerülésével, valamint életmódod megváltozatásával - csökkentheted az epekőképződés esélyét. Ha azonban már kialakult a betegség, az alábbi tünetekkel hívja fel magára a figyelmet.

Röviden az epekőről

Az epekövek az epében kialakuló, apró, szilárd zárványok. Kristályszerű képződményként jelennek meg, de aztán növekedni kezdenek - akár a pár centiméter átmérőt is elérhetik, és egyszerre több is kialakulhat. A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak, mivel a női hormonok - a progeszteron és az ösztrogén - hajlamosak gyengíteni az epehólyagot. Ebből adódóan lelassulhat az epe áramlása, és nagyobb eséllyel jönnek létre ezek a kövecskék.

Tünetek

  • Fakó színű széklet.
  • Émelygés és hányás.
  • A zsíros ételek iránti intolerancia.
  • Rohamszerű felső hasi fájdalmak, leggyakrabban jobb oldalon
  • Sárgás bőr és világosodó szemfehérje.

Ha egy kialakult az epét az epehólyagból a belek irányába szállító csövek egyikét elzárja, különböző tünetek alakulhatnak ki, például enyhébb vagy erősebb hasi fájdalom, hányinger, émelygés és hányás. Ezt a tünetegyüttest biliaris bélgörcsnek nevezik. A fájdalom érzése a has felső részéből indul, leggyakrabban jobb oldalon, és kiterjedhet a hátra is. Pár percig vagy akár pár óráig is eltarthat, és gyakran ismétlődhet. A rohamok között nincs fájdalomérzet.

A sárgaságtól a lázig

Néhány betegnél sárgaság is megfigyelhető, illetve a fakó színű széklet sem ritka. Ennek oka a bélben található epefesték hiánya. Az epekő miatt fertőzés is kialakulhat az epehólyagban vagy a hasnyálmirigyben. Ezek általában felső hasi fájdalommal és magas lázzal járnak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Így diagnosztizálják

Az epekő tünetmentesen is lehet, és gyakran csak más jellegű vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra. Ha már korábban voltak olyan tüneteid, amelyeket lehet, hogy epekő okozott, akkor valószínűleg először az epehólyag ultrahangos vizsgálata vár rád. Vérvizsgálatra és további speciális röntgensugaras vagy endoszkópiás vizsgálatra is sor kerülhet, hogy kiderüljön, van-e beékelődött az epevezetékben.

Kezelés

Ha nincsenek tünetek, általában nem szükséges kezelés - orvosod egyszerűen napi többszöri, kis mennyiségű étel fogyasztását ajánlja majd, ami elősegíti, hogy az epehólyag kiürítse magából az epeköveket.

Epekő okozta tünetek esetén az orvos valószínűleg az endoszkópos beavatkozást fogja javasolni: ilyenkor csupán három apró bemetszést ejtenek, melyen keresztül elvégezhető a műtét. Legtöbben már a beavatkozás utáni napon elhagyhatják a kórházat, és két héten belül visszatérhetnek normális, aktív életükhöz.

Gyógyszerek vagy egyéb módszerek az epekövek felszívódására vagy széttördelésére csak ritkán használatosak, mivel nagy az újratermelődés kockázata.

Cikkünk megírásában dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve segített, amely a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük