Ennyi lépést kéne megtenni egy nap 60 éves kor felett - Megelőzi a szívproblémákat

Annyit elárulhatunk: nem tízezer lépés a cél.

Napi lépésszámcél 60 éves kor felett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A séta az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy karbantartsd a tested, megőrizd egészségedet, és a felesleges kilóktól is megszabadulj. Ehhez remek támpontot ad egy napi lépésszámcél kitűzése. Értelemszerűen az évek előrehaladtával ez a limit változhat, más mennyiség kell 25, és más 65 évesen.

Egy friss kutatás most azt vizsgálta, hány lépést kell megtenni hatvanéves kor felett ahhoz, hogy jó kondiban maradjon az ember, és a szívbetegségeket is elkerülje.

Hány lépést kell megtenni egy nap 60 éves kor felett?

A JAMA Cardiology című szaklapban megjelent, közel hatezer 63-99 év közötti amerikai nő bevonásával készült tanulmány arról számol be, hogy átlagosan napi 3600, normál tempóban megtett lépés 26%-kal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. A kutatás gyorsulásmérővel mérte a fizikai aktivitást, az ülőmunkával töltött időt, emellett pedig a szívelégtelenség kockázatát is vizsgálták. Az átlagosan hét és fél éves követési idő alatt 407 - orvosok által megerősített - szívelégtelenségi esetet azonosítottak.

GettyImages-997800490
Fotó: dragana991 / Getty Images Hungary

A szívelégtelenség kialakulásának kockázata átlagosan 12%-kal, illetve 16%-kal volt alacsonyabb minden napi 70 perc könnyű intenzitású, illetve minden napi 30 perc közepes és erős intenzitású tevékenységgel töltött idő esetén. Ezzel szemben minden egyes üléssel töltött másfél óra átlagosan 17%-kal növelte a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. 

A tanulmány vezető szerzője szerint a napi 3000 lépés elérhető és észszerű cél, ami egyensúlyban lenne a résztvevő nők aktivitásával, mégis nagyot dobna egészségi állapotukon, és meghosszabbítaná a várható élettartamot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vizsgálat résztvevői hét egymás követő napon viseltek gyorsulásmérőt csípőjükön (kivéve, amikor vízben voltak). Könnyű fizikai aktivitásnak tudták be az olyan átlagos napi tevékenységeket, mint például a főzés, mosás, mosogatás, közepes vagy erős fizikai aktivitásnak pedig a gyors gyaloglást, lépcsőzést és a kerti munkát. A vizsgálatok a szívelégtelenség két altípusát is figyelték, különös tekintettel az ejekciós frakciójú szívelégtelenségre, amit HFmrEF-nek is hívnak. Ez utóbbi a leggyakoribb formája az idősebbeknél, amire kevés bevált kezelési lehetőség van.

Az, hogy a könnyű intenzitású mindennapi élettevékenységek hozzájárulhatnak a HFmrEF megelőzéséhez idősebb nőknél, izgalmas és ígéretes eredmény, amelyet a jövőbeni vizsgálatok során más csoportokban, köztük idősebb férfiaknál is ki kell értékelni - mondta Michael J. LaMonte, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint újszerű volt az is, hogy a csapat a napi lépések számának értékelésével számszerűsítette és lefordította a fizikai aktivitás kedvező eredményeit.

5 hónapon át mindennap 10 ezer lépést tett meg: így változott meg a teste

A napi 10 ezer lépés egy hasraütésszerű számnak tűnik, pedig mind a mentális, mind pedig a fizikai egészségnek jót tesz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük