Több mint 60 ezer embernek lenne rá szüksége Magyarországon: a hallókészülék helyett jelent megoldást a módszer

Speciális implantátummal nyerhetik vissza a siketek a hallásukat.

fülészet
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon közel 60 ezer ember siket, és ennél jóval többen vannak, akik súlyos halláskárosodásban szenvednek. Közülük azonban sokan közel teljes értékű életet élhetnének egy modern hallásjavító rendszer segítségével.

A beszéd az emberi kommunikáció legfontosabb eszköze, amelynek tökéletes elsajátításához feltétlenül szükséges a hallás. Ezt hangsúlyozta Dr. Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár, aki a Hallani fogsz! honlapján beszélt az új alternatíváról.

A halláscsökkenés fokozatai

A halláscsökkenésnek különböző fokozatai lehetnek. A hallásromlás az élet sok területére kihathat, kezdve a beszédtől az önbizalmunkon át az egyensúlyérzetig. Előfordul, hogy az értelmes, jól fejlődő hallássérült babánál nem veszik észre a problémát, pedig vannak jelek, amik felhívhatják a szülők figyelmét arra, hogy a gyermek nem hall. Ilyen, ha erős, váratlan hangra nem reagál, az anyuka hangja nem, csak a látványa nyugtatja meg.

Modern implantátum a megoldás

A cochleáris implantátumok a súlyos-nagyfokú halláscsökkenés, illetve hallásmaradvány, siketség esetén jelentenek az egészségbiztosítás által is támogatott megoldást. Ha egy csecsemőről időben kiderül, hogy hallássérült, akkor fél éves kora körül el kell látni hallókészülékkel, hogy optimális időben – leghamarabb egy, és legkésőbb három éves korában – be lehessen ültetni a cochleáris implantátumot. Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél célszerű minél hamarabb elvégezni a beavatkozást.

A hallóideget stimulálja

Cochleáris implantáció során a készülék belső elektronikai egységét a koponyacsont és a lágyrészek közé helyezik. A hallóideget stimuláló, ezáltal a hallást biztosító elektródát pedig a középfülön keresztül a belső fülbe, a csigába vezetik. A legmodernebb implantátumok igen vékonyak, ezáltal lehetőséget adnak arra, hogy mindössze körülbelül 3 centiméter hosszúságú legyen a seb a fül mögött.

A hangot analóg jelből digitális jellé alakító beszédprocesszort a beavatkozást követően 4 hét múlva kapják meg a páciensek, ekkor jutnak először hangélményhez. A beavatkozás gyorsan, a nagy tapasztalattal rendelkező centrumokban akár 50 perc alatt biztonsággal elvégezhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden korosztály pozitívan nyilatkozik

A kórházi ápolás a biztonságos ellátást szem előtt tartva mindössze két nap. A műtét után speciális tudásközpontokban segítik a felépülést, és a lehető legteljesebb élet megélését. Ezek a szerkezetek élethosszig megoldást nyújtanak, de meghibásodás esetén a javítás teljes folyamatában támogatást nyújtanak, és cserekészüléket is biztosítanak a javítás idejére. Nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály tagjai is pozitívan számolnak be tapasztalataikról. Legyen szó bármilyen korosztályról, az implantátum alternatívát jelent ott, ahol a hagyományos hallókészülék már nem segít.

A fület nemcsak belülről, hanem kívülről is érdemes időnként megvizsgálni, mert elváltozása szervi panaszokra utalhat.

Ezt is szeretjük