Milyen hajproblémád van?
Elárulja betegséged!
Ha hullik, zsírosodik, és korpás a hajad, az nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly betegségek tünete is lehet. Járj utána, mi okozza!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők többsége kislánykora óta csodálja a magazinok címlapján, az órásplakátokon, vagy épp a tévéreklámokban szereplő gyönyörű nők még gyönyörűbb hajkoronáját. Ez a szokás nem sokat változik a felnőttkorral. Csakhogy a nők nagy része az esti fürdőszobai kiruccanás alkalmával tükörbe néz, és szomorúan konstatálja, hogy neki bizony nem adatott olyan álomszép sörény, mint az ismert modellnek vagy színésznőnek.

Nem, sajnos a természet nem mindig igazságos. Vagy legalábbis nem retusálják a hétköznapi halandó fényképeit olyan gyakran. De félretéve a rosszmájúságot, és a problémával komolyabban foglalkozva, arra a megállapításra juthatunk, hogy a hajproblémák túlmutatnak önmagukon. Lehet, hogy alapvetően vékonyszálú a hajad, de az már kevésbé tekinthető normálisnak, hogy hullik is.

Hajhullás

Ha a sörényed hirtelen – a tavaszi vagy őszi fokozottabb hajvesztéstől függetlenül – hullásnak indult, érdemes odafigyelned. Ritkán fordul elő, hogy csupán a hajaddal lenne probléma. A hajhullás ugyanis az esetek túlnyomó többségében valamilyen testi rendellenességre, szervi problémára utal. Előfordulhat, hogy csupán mandulagyulladás vagy egy rossz fog áll a háttérben, de az is meglehet, hogy komolyabb betegségről van szó. Ha észreveszed, hogy hetek óta viszonylag intenzíven – napi száz szál felett – hullik a hajad, mindenképpen tanácsos elmenned egy alaposabb kivizsgálásra. A hajhullás mögött ugyanis lehet, hogy pajzsmirigyprobléma, gombás betegség, vas-, esetleg ásványianyag-hiány bújik meg. Emellett azonban előfordulhat az is, hogy valamilyen életmódbeli változásra is szükség lesz, mivel a hajhullást a stressz is előidézheti.

Zsíros haj

A haj fokozott zsírosodása sajnos gátolja a hajhagymák megfelelő tápanyag-ellátását. Ha a faggyúmirigyek túltermelnek, a zsír a szőrtüszőbe is visszafolyik – elzárva ezzel a hajhagymát. Ennek következtében pedig könnyen kialakulhat a hajhullás is – így pedig mindjárt két problémával kell egyszerre szembenézned. A zsíros haj hátterében - az alkati tényezőkön túl általában – meghúzódhat gombásodás, de betudható egyes gyógyszerek hatásának is. Ezen kívül pedig okozhatják környezeti tényezők is.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Száraz, töredezett, korpás haj

Ha egyre gyengülő, száraz, töredezett hajad nem a kémiai beavatkozások – festés, dauer – eredménye, érdemes utánajárni a problémának. A töredezett haj lehet, hogy pusztán arra figyelmeztet, nem fogyasztasz elegendő folyadékot – a napi minimális mennyiség körülbelül két liter. Ha azonban nem ez áll a dolog hátterében, meglehet, hogy szervezeted ásványianyag- és vitamintartalékai kimerülőben vannak. A száraz haj tehát utalhat az immunrendszer gyengeségére – ez pedig hajlamossá tesz arra, hogy számtalan egyéb betegség támadja meg szervezetedet.

Ha száraz hajad korpás is, annak hátterében egy pityrosporum ovale nevű gomba állhat. Ez a gomba minden ember fejbőrén megtalálható, és normál körülmények között nem is okoz semmilyen problémát. Elszaporodása következtében azonban egy gyulladásos folyamat indul meg, mely fokozott osztódásra készteti a hámsejteket.

Ezt is szeretjük