7 ok, ami miatt nem feltétlenül jó, ha gyors az anyagcsere - Érdemes tudni, hogyan lehet lassítani

Meglepő lehet, de nem feltétlenül jó a gyors anyagcsere.

Gyors anyagcsere tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyors anyagcsere sokak számára irigylésre méltónak tűnhet, hiszen általában könnyebb a testsúly kontrollálása és a felesleges kalóriák elégetése. Azonban bármennyire meglepő, ez nem mindig előnyös, sőt számos kellemetlen tünettel is járhat. 

A gyors anyagcsere tünetei

Azok, akik gyors anyagcserével rendelkeznek, gyakran nehezen tudnak hízni vagy a súlyukat megtartani. Ennek oka, hogy testük gyorsabban égeti el a kalóriákat, ami növeli a kalóriaigényt. Emellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint például fokozott izzadás, szapora szívverés, megnövekedett légzésszám és gyakori bélmozgások.

Gyors anyagcsere tünetei 1
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A gyors anyagcserével rendelkező emberek általában energikusabbak és hiperaktívabbak, valamint magasabb a testhőmérsékletük még nyugalmi állapotban is. Továbbá fokozott az étvágyuk, ám ennek ellenére is nehezen érhető el számukra a kívánt testsúly. A gyors anyagcsere a menstruációs ciklusra is hatással lehet, ami nőknél rendszertelenséget okozhat. Az álmatlanság szintén gyakori probléma, ami tovább ronthatja az életminőséget.

Az anyagcsere sebességét jelentős mértékben befolyásolják az öröklött gének. Egyes emberek genetikailag hajlamosak rá, ami azt jelenti, hogy a szervezetük hatékonyabban égeti el a kalóriákat még nyugalmi állapotban is. Ezek az emberek általában vékonyabbak, és nehezebben híznak. A gének nemcsak az anyagcsere sebességét, hanem az izom- és zsírszövet arányát is befolyásolják, ami szintén befolyásolja az energiabevitel és -felhasználás mértékét. Több egészségügyi állapot is befolyásolhatja az anyagcserét, ezek az alábbiak.

Hipertireózis (pajzsmirigy-túlműködés): a pajzsmirigy hormonjai jelentős szerepet játszanak az anyagcsere szabályozásában. A pajzsmirigy-túlműködés esetén a szervezet túl sok pajzsmirigyhormont termel, ami felgyorsítja az anyagcserét. Ez számos tünetet okozhat, mint például fogyás, gyors szívverés, idegesség, izzadás és álmatlanság.

Cushing-szindróma: ez a ritka betegség akkor alakul ki, amikor a szervezet túl sok kortizolt termel. Bár a Cushing-szindróma gyakran súlygyarapodással jár, egyes esetekben az anyagcserét gyorsítja fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Diabétesz: különösen a kezeletlen 1-es típusú cukorbetegség okozhatja, mivel a szervezet nem képes hatékonyan felhasználni a glükózt.

Ezeken kívül még más tényezőkön is múlik az anyagcsere gyorsasága, kattints ide a továbbiakért!

Az anyagcsere lassítása

Bár a gyors anyagcsere általában genetikai eredetű, életmódbeli változtatásokkal lehet rajta lassítani. Első lépésként érdemes kerülni a koffeintartalmú italokat, mivel ezek fokozzák az anyagcserét. Az alacsony intenzitású, rövidebb ideig tartó fizikai aktivitás is segíthet a kalóriaégetés mérséklésében.

Fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés, és kerülendő az étkezések közötti nassolás. Az elegendő pihenés és alvás ugyancsak fontos az anyagcsere megfelelő működéséhez. A stressz minimalizálása szintén hozzájárulhat, lassíthatja, hiszen a stresszhormonok fokozhatják az anyagcserét.

Gyors anyagcsere tünetei 2
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Amennyiben a gyors anyagcsere egészségügyi problémákat okoz, érdemes orvoshoz fordulni. A szakember segíthet kideríteni, hogy mi áll mögötte. Az orvosi tanácsok és a megfelelő diéta, valamint életmódbeli változtatások hosszú távon javíthatják az életminőséget, és segíthetnek a testsúly hatékonyabb szabályozásában.

Ezek az ételek és italok nagyon rosszul hatnak a hormonokra: lassítják az anyagcserét 40 éves kor fölött

A hormonháztartás egyensúlya kulcsfontosságú a szervezet egészséges működésének szempontjából.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük