Mégsem kell aggódni a Balatonban kimutatott gyógyszermaradványok miatt - Nem befolyásolják a fürdőzést
Kiderült, mennyi gyógyszerhatóanyag-maradvány fordul elő a Balatonban és vízgyűjtő területein, és szerencsére nincs okunk aggódni.

balaton nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén feltehetően többen fognak utazni a Balatonra csobbanni, nemrégiben pályázatot is hirdettek a vízminőségének ellenőrzésével kapcsolatban.

Dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója nyerte el az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági pályadíját, a Balatonban kimutatható gyógyszermaradványok vizsgálatával.

A Balaton vizének kutatása

Az elmúlt években a környezetanalitika fejlődési irányának középpontjában az egyre nagyobb figyelmet igénylő szerves mikroszennyezők kimutatása állt. Ilyen szennyezők lehetnek az endokrin rendszert megzavaró anyagok és a gyógyszer-hatóanyagok - áll a Greeninfo oldalán.

Ugyan a szennyvíztisztító technikák folyamatosan fejlődnek, a szerves szennyezők teljes eltávolítása a tisztítási folyamat során a mai napig nem megoldott. Mivel a tisztítóműből elfolyó vizet természetes vizek fogadják be, a szennyezések ezekben a felszíni vizekben is megjelennek.

A kutatás eredménye

A téma kutatásával a közelmúltban MTA-pályadíjat elnyerő kutató hangsúlyozta, a kimutatott értékek nem jelentősek, hasonlóságot mutatnak más európai tavakéval, és az elmúlt évek adataival. Nanogramm/liter nagyságrendűek, vagyis oly csekély mértékűek, amelyek nem befolyásolják a fürdőzést.

balatoni fürdő
Fotó: TomÃs Guardia Bencomo / Getty Images Hungary

- Kutatásunk célja volt, hogy meghatározzuk a Balatonban és vízgyűjtő területén jelen levő gyógyszerhatóanyag-maradványokat, és azonosítsuk a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre. A felmérés során vizsgáltuk a régióban jelen levő ismert szennyező forrásokat, szennyvíztelepeket, valamint igyekeztük a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztünk, ahol 134 gyógyszerhatóanyagot vizsgáltunk, amellyel egy átfogó képet kaptunk a jelen lévő szennyezések típusáról és mértékéről. Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-öt első alkalommal vízi környezetből - ismertette kutatását dr. Maász Gábor.

A szennyezés okai

- Megállapítottuk, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során. Továbbá egyes szennyezők megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kimutatott gyógyszermaradványokról elmondta: zömmel a humángyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból, és epilepszia elleni gyógyszerekből származnak. A 15, újdonságnak számító hatóanyag többsége a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze - összegezte a kutató.

- Az ez idáig a régióban történt intézkedések mindenképpen pozitív hatással vannak e szennyezési típusokat illetően is. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagy szerepet játszik, és komoly vízminőség-javító hatással rendelkezik, valamint a balatoni körcsatorna is jelentős mértékben hozzájárul a szennyezések lokális áthelyeződéséhez - összegezte munkáját dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A kutatás jelentősége

Mindössze 2016 óta vizsgálják a gyógyszermaradványokat a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni, ezért is fontos lenne a kutatások folytatása. Az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke nagyjából hasonló értéket mutat, nem kell tartani attól, hogy szennyező lenne a Balaton vize.

balaton 2
Fotó: alxpin / Getty Images Hungary

- A felmérések tapasztalatait és értelmezését megkezdtük az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához. További hasznosulás, hogy az említett szervezetekkel együttműködések indultak új kutatási témák megkezdésére, mint például szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése és a Balatoni monitoring folytatása - tette hozzá a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója.

Képeken a 100 évvel ezelőtti Balaton: nagyon máshogy nézett ki régen az élet

Közép-Európa legnagyobb tava évszázadokon át inkább csak halászati szempontból bírt jelentőséggel. A 19. század végén kezdtek egyes fürdő- és nyaralóhelyek - Balatonfüred és Siófok - virágzásnak indulni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük