Gyógynövények nátha és meghűlés ellen
Olyan ősi, népi módszereket mutatunk be, amelyeket a mai napig használunk. Letepert a láz? Náthás vagy? Próbáld ki a természetes gyógymódokat!

beauty and style
Top olvasott cikkek
A négy elem elvén felépülő hagyományos antik-középkori orvostudomány nagyon sok betegséget a víz elemnek, vagyis a hideg és a nedves minőségek kombinációjának tulajdonított. Ezeket mai szóval hurutos megbetegedéseknek hívjuk.

Régóta ismert az a tény is, hogy belső kapcsolat van a száj- és orrüreg, a fül, a szemek és az arcüregek, illetve azok gyulladásos betegségei között. Így a legtöbb ilyen betegségre javasolt gyógyfüvet egyaránt ajánlották például fogfájásra és fülgyulladásra is. Lássunk egy csokorra valót az efféle receptekből:

  • Az angyalgyökér nedve a lukas fogba téve gátolja annak sajgását, a vize a fülbe téve ugyanilyen hatású.
  • A fagyöngyök minden fajtája széttörve, amikor még zöld és friss, sűrű nedvét kipréselve és a fájó fülbe téve szétoszlatja a kelést, meglágyítja azt néhány nap alatt, és oldja a fül fájását.
  • Az ánizs magvait széttörve és meleg rózsaolajjal leszűrve nagyszerű orvosságot kapsz sebes, fájó fülekre, ha belecseppented.

Az egyik legteljesebb középkori receptgyűjtemény, Hieronymus Bock füveskönyve fülfájásra, a fül szúró fájdalmára többek között somkórót, télizöld meténget, mentát, vadsóskát, rutát, bakfüvet, vad- és kerti rózsát, fehér ürmöt és mályvákat ajánl. A felhasználás módja meglehetősen egységes: a friss növények kipréselt nedvét vagy boros főzetét kell esténként a fülbe csöppenteni. Gyakori az olajos kivonatok alkalmazása is, szintén a fülbe csöppentve.

Gyulladáscsökkentő receptek

A betegségek számos fajtája foglalható össze a gyulladással járó tünetek számbavételével. Ezeket a betegségeket főleg a higiéniás viszonyok változékonysága miatt úgy tartották számon, mint amik szinte törvényszerűen kelésekkel, gennyesedéssel járnak együtt.
Ilyen esetekben az érzékszervekre is olyan növényeket - illetve elsősorban ezek nedvét - használtak, amelyek egyébként is összehúzó, gyulladásgátló, sebgyógyító hatásukról nevezetesek. Ilyen sokat alkalmazott növények: a csalán, az árvacsalán, a pásztortáska vagy a fekete csucsor. Az egyik legfontosabb növény azonban, amit ilyen esetekben használtak, a lándzsás útifű volt: nedve a szembe téve tisztítja azt, és oldja a forróságát, a fülbe téve meggyógyítja és visszahozza a hallást.

A nátha, hurut kezelése

  • A len magvait parázson füstölve és a füstöt az orrba vezetve az legyőzi a náthát.
  • A menták tiszta kendőben éjjelre a fejre helyezve eltüntetik a náthát.
  • Megfázás esetén ajánlható a kömény is: golyócskák formájában vagy frissen az orrba juttatva a kömény csillapítja a vérzést; szemhurut esetében önmagában kell borogatásként használni, míg megdagadt szemekre mézzel használható.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin decemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Illatos meleg teák
Immunerősítők nátha ellen
Herpeszűzők
Ideális ünnepi meglepetések

Olvass bele az októberi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. december »

Ezt is szeretjük