Jön a baba, megy a cica? Rengeteg tévhit kering a toxoplazmózisról
Sokan tanácstalanul állnak a kérdés előtt: elmondjuk a tényeket.

gyerek macska cica toxoplazmózis (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg kérdés és tévhit kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy a várandós anyukáknak távol kell-e tartaniuk magukat a macskáktól.

Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusának segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, és lerántottuk a leplet néhány tévhitről. 

Mi az a toxoplazmózis?

A toxoplazmózis kórokozója világszerte elterjedt, így az emberek nagy hányada már átesett a fertőzésen. A többség rendszerint szennyezett étel, ital fogyasztásával vagy a macskafélék ürülékében található kórokozók által fertőződik meg, melyek belégzéssel juthatnak a szervezetbe, például abban az esetben, ha kiürítjük a macskaalmot. A betegség a legtöbb esetben észrevétlen marad, csupán 10-20%-ban okoz tüneteket. Súlyosabb fertőzésnél láz, nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás jelentkezik, de agyhártyagyulladás is kialakulhat.

gyerek macska cica toxoplazmózis (2)

Ha terhesség alatt alakul ki a fertőzés, az akár súlyosan károsíthatja a magzatot. Legrosszabb esetben a betegség vetéléshez, halva születéshez vagy újszülöttkori agyvelőgyulladáshoz vezet. Következménye lehet továbbá az újszülött vízfejűsége, illetve okozhatja a szem ér- és ideghártyájának gyulladását. 

El kell ajándékozni a macskát? 

Akinek már volt macskája a terhességet megelőzően, annak érdemes egy vérvizsgálatot végeznie annak megállapítására, hogy átesett-e a fertőzésen. A diagnózis felállításához a vérben termelődött ellenanyagokat mutatják ki. Amennyiben a fertőzés egy korábbi életszakaszban lezajlott, a megfelelő óvintézkedések mellett a macskát nem szükséges elajándékozni. Fontos azonban odafigyelni a gondos takarításra, és arra, hogy az ürüléke ne érintkezzen a kismamával. Ha valaki nem esett át a fertőzésen, javasolt új gazdát keresni a macskának. 

A terhesség alatt az immunrendszer legyengülése fogékonnyá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Emiatt nem tanácsos állatokat tartani a hálószobában, és egy ágyban aludni a macskával. Az állatokkal való érintkezés után, legyen szó etetésről vagy simogatásról, alapos kézmosás és ruhaváltás ajánlott. Ha a házi kedvenc a terhesség ideje alatt is marad, célszerű gondos bolhairtást végezni nála. Dr. Kovács Ilona arra figyelmeztet, hogy a kismamáknak az óvintézkedések mellett is oda kell figyelniük bizonyos tünetekre, és azokat tapasztalva minél előbb szakorvoshoz kell fordulniuk. Ilyen tünetek a légúti megbetegedések, a lázas állapot, a nyirokcsomó-duzzanat, a bőrelváltozások, a torokfájás és a torokkaparás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha már megszületett a baba

A három évnél fiatalabb kisgyerekek mellett sem lankadhat a figyelmünk, hiszen a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett is kialakulhat egy-egy fertőzés. A kisgyermekek esetében a legtöbb esetben először a légúti tünetek jelentkeznek, elhúzódó köhögés, nátha és tüsszögés. Emellett figyelni kell a végtagokon, a nyaki hajlatban és a fül mögött megjelenő kiütésekre, melyek egyértelműen jelzik egy fertőzés kialakulását. Ügyelj arra, hogy az éles, törékeny tárgyakhoz hasonlóan a macskaalmot és kedvencünk holmiját, játékait is olyan helyre tedd, ahol a gyermek nem fér hozzá.

Nézd meg ezt is - Vírusölő ételek

A legjobb vírusölő, erősítő ételek influenza esetén is gyorsítják a gyógyulást.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük