A végtagok zsibbadása az első tünet: a Guillain-Barré-szindróma vírusfertőzések után is kialakulhat

Az ijesztő tüneteket produkáló betegség pontos okai nem ismertek, általában vírusfertőzések után jelentkezik, koronavírussal összefüggő eseteket is regisztráltak.

lábzsibbadás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre mindenkivel előfordul, hogy elzsibbad a keze-lába, jellemzően akkor, ha sokáig egyetlen pozícióban, például behajlítva hagyta a végtagját, nyomás alá kerültek az idegek vagy az erek, és a vérkeringés átmenetileg akadályozott a területen. Ilyenkor a zsibbadás gyorsan elmúlik. Még rövid ideig is nagyon kellemetlen tud lenni az érzés, mintha apró hangyák rohangálnának a bőre alatt, vagy megannyi tűvel szurkálnák az embert. 

A szűnni nem akaró zsibbadás, ami általában érzéscsökkenéssel is jár, ijesztő tünet, amit számos probléma okozhat, egyebek mellett tápanyaghiány, valamint neurológiai betegség is. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy az úgynevezett Guillain-Barré-szindróma áll a háttérben.

A zsibbadás idővel szétterjed

A Guillain-Barré-szindróma egy ritka autoimmun kórkép, amelyben a test immunrendszere megtámadja az idegsejteket, elsősorban a perifériás motoros idegek gyulladásával jár. Több formája is létezik, általában a lábakban, lábujjakban jelentkező zsibbadással, gyengeséggel kezdődik, majd a jellegzetes hangyamászásérzés szétterjed, a test felé kúszik. Az esetek egy részében kéz felől indul a zsibbadás, de az sem kizárt, hogy az arcizmokat érinti, rágási és nyelési problémákkal, kettős látással, a szem mozgatásának nehézségével jár, ez a Miller-Fischer-szindróma. Fájdalom és fokozódó gyengeség jelentkezhet. Súlyos esetben a betegség előrehaladtával bénulás is bekövetkezhet, és vészhelyzet is előállhat, például akkor, ha a légzőizmok érintettsége miatt gépi lélegeztetésre van szükség.

A pulzus és a vérnyomás is megváltozhat, a betegek olykor járási, emésztési, vizelettartási problémákkal és légzési panaszokkal szembesülnek. Az érintettek általában az első tünetek megjelenése után két héttel tapasztalják a legszámottevőbb gyengeséget, ezt stagnálás, majd enyhülés követi. Bár az állapot a legtöbb esetben néhány hónap alatt maradványtünetek nélkül gyógyul, fontos minél előbb megkezdeni a kezelést, mert a kellemetlenségek gyorsan rosszabbra fordulhatnak, és ez akár végzetes is lehet.

Már a koronavírussal is összefüggésbe hozták

A Guillain-Barré-szindróma pontos okai nem ismertek, azonban a kór a megfigyelések szerint leggyakrabban emésztőrendszeri és felső légúti fertőzések után napokkal vagy hetekkel alakul ki. Nem gyakori, de műtétet és oltást követően is jelentkezhet a probléma, jelentettek eseteket Zika-vírus és COVID-19 után is.  Kialakulásának kockázatát növelik tehát a különböző vírusok, a májgyulladások és a HIV, műtét, trauma, illetve a hányással, hasmenéssel járó Campylobacter-fertőzés, amit általában a nem megfelelően elkészített állati eredetű élelmiszerek fogyasztása okoz. 

Mindenképp orvos felkeresése javasolt a végtagokban kezdődő, szétterjedő zsibbadás és gyengeség esetén, illetve légzési nehézség tapasztalásakor. Ezek lehetnek más kórképek velejárói is, de a kivizsgálásuk fontos. A Guillain-Barré diagnosztizálása nem egyszerű feladat, gerinccsapolásra (lumbálpunkció) is szükség lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezelés az állapot súlyosságától függ, a bénult izmok mozgatása, az egyensúly- és koordinációfejlesztés, a lélegeztetés, adott esetben a táplálás is a részét képezheti, a szövődmények elkerülése a cél. Csak ritkán maradnak vissza súlyosabb tünetek, például végtagbénulás, a betegek olykor elhúzódó gyengeségről számolnak be. Az oki terápia egyik lehetősége a perifériás idegsejteket megtámadó antitestek eltávolítására szolgáló plazmaferezis, valamint az immunglobulinok adása. 

Zsibbadással járó betegségek

Ha fizikai behatás okozza a zsibbadást, túlnyomórészt csak átmeneti jelleggel lép fel, néhány perc után a végtagba vagy az adott testrészbe visszatér az érzékelés képessége. A test apró jelzései viszont akár fennálló egészségügyi háttérproblémákról is árulkodhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük