Gyomorvérzést és vesekárosodást is okozhat a grépfrút!

Kutatók szerint

A grépfrút kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A grépfrút fogyasztása kifejezetten ajánlott a téli hónapokban, hiszen C-vitamin-tartama révén erősíti az immunrendszeredet, ráadásul hasznos vegyületeinek köszönhetően a Candida-fertőzés ellen is véd. A magjából készült olaj ugyancsak számos pozitív egészségügyi hatással bír.

Kanadai kutatók azonban nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy a grépfrút és egyes gyógyszerek között veszélyes kölcsönhatás alakulhat ki. Tanulmányukat a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban jelentették meg.

Ezért veszélyes a grépfrútlé

A grépfrútlé nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja, mert gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban.

A kanadai Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai - akik elsőként azonosították a kapcsolatot a grépfrútlé és egyes gyógyszerek hatása között - arra hívják fel a figyelmet, hogy míg 2008-ban 17 gyógyszerről volt ismert a kölcsönhatás, addig ma már 43 szerről tudják ezt.

A vérnyomáscsökkentőktől a rákgyógyszerekig

A gyógyszerek között különböző állapotok kezelésére szolgáló készítmények vannak, például vérnyomáscsökkentők, rákgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok.

Fokozza a gyógyszerek hatását

A grépfrút leve furanokumarin-vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezek az enzimek bontják le a szervezetben a gyógyszereket, ezért gátlásuk következtében több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit test kezelni képes. A felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szernek például háromszor nagyobb volt a mért vérszintje, miután a páciensek egy pohár grépfrútlevet ittak, mint amikor egy pohár vizet fogyasztottak.

A fogamzásgátló tabletta veszélyei

Bár a grépfrútlével nem lép kölcsönhatásba, nem árt tisztában lenned vele, hogy milyen esetekben lehet veszélyes számodra a fogamzásgátló tabletta szedése.

A gyomorvérzéstől a vesekárosodásig

Az így kialakuló véletlen túladagolás miatti mellékhatások jellege attól függ, hogy milyen gyógyszerről van szó, de köztük lehet a gyomorvérzés, a szívritmuszavar, a vesekárosodás és a hirtelen halál is.

- Egy tabletta egy pohár grépfrútlével bevéve olyan lehet, mintha öt-tíz tablettát vettek volna be egy pohár vízzel. Akaratlanul felmehet valaki a terápiás szintről a mérgezés szintjére csupán azzal, hogy grépfrútlevet fogyaszt - idézte David Baileyt, a kutatók egyikét a BBC hírszolgálata.

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a grépfrúthoz hasonló hatása van néhány más citrusfélének is, például a lime-nak vagy a Sevilla narancsnak - Citrus aurantium L. - is.

Ezt is szeretjük